125 års jubilæum i Marslev Gymnastik- og Idrætsforening

Typografen, nazisten og idrætsforeningen

Tirsdag 7. februar 2017 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Typografen, nazisten og idrætsforeningen
Foto: Rasmus Schriver

125 års jubilæum i Marslev Gymnastik- og Idrætsforening: Typografen, nazisten og idrætsforeningen
Foto: Rasmus Schriver
I år fylder Marslev Gymnastik- og Idrætsforening 125 år. Et jubilæum der vil blive fejret i to omgange af alle som måtte have lyst til at tage del i festlighederne. Som en del af jubilæet vil Kjerteminde Avis de kommende måneder stille skarpt på livet i og omkring foreningen i en nutidig og historisk føljeton af beskrivende artikler.

- Poul? Poul?, råber Grethe presserende fra køkkenet.
- Fortæl ham lige historien om flyvepladsen i Marslev. Grethe og Poul Pedersen bor i Bækskov nær Holev Forsamlingshus. Skal man vide noget om Marslev Gymnastik- og Idrætsforeningen, så er det her man søger hen for at få svar på spørgsmål. Og svar kommer der. Uddybende og fortællende svar maler billedet af foreningen, det samfund og de mennesker, som har præget foreningen gennem tiden. I huset i Bækskov bor to personer, der selv har mærket foreningens bindende kræfter gennem tiden.

Poul Pedersen er fungerende formand for Marslev Gymnastik- og Idrætsforening på 15 år i træk. Han er uddannet typograf og har sammen med sin kone været optaget af foreningen siden de i 1979 valgte, som ungt par, at slå rødder i huset i Bækskov. Blandt de mange anekdoter, som kommer over læberne denne dag når emnet er Marslev Gymnastik- og Idrætsforening, træder især én historie frem i lyset: Historien om Adolf Hitlers nærtstående Ministerpræsident Generalfeltmarskal Herman Goering.

Som et aldrende, kaffegult avisudklip fundet frem fra typografens adskillige mapper på kontoret; et kontor, der mest af alt ligner et historisk arkiv og føles som en tidslomme, fløj nazisten d. 1 april 1938 til Marslev og landede på Marslev Flyveplads, som dengang gik under navnet Konsul Fehrs private flyveplads. En historie, der i sin helhed opsummerer hvordan idrætsforeningen gennem tiden har bistået en samfundsmæssig udvikling. Det er en historie om en tid, hvor Adolf Hitlers nazister var den toneangivende fortælling i dagligdagen. En tid, hvor mobiltelefonen stadig var en opfindelse, der manglede at blive opfundet. En tid hvor Marslev havde en landingsbane.

Og netop denne udvikling er, hvad der vil blive sat fokus på i den kommende tid. Som de mennesker typografen Poul og hans kone Grethe er, det historiske bevis på samfundets udvikling som anekdoten om nazisten og flyvepladsen er, vil det blive fortalt og overvejet, hvor Marslev Gymnastik- og Idrætsforening var engang, og hvor foreningen er i dag.

Dette er fortællingen om mennesket i og omkring foreningen. Mennesket der udgør det samfund som foreningen, om man vil det eller ej, er en del af og ikke mindst har indflydelse på. I nutid og i datid. Fortællingen om Marslev Gymnastik- og Idrætsforening er fortællingen om typografen, nazisten og idrætsforeningen; Mennesket, samfundet og foreningen.

Rasmus Schriver

Første gang jubilæet fejres bliver den 8. april, hvor foreningens gymnaster vil hejse fanen ved det årlige gymnastikoptog i Langeskov Hallen. Anden gang d. 17. juni hvor sportspladsen i Marslev by vil danne rammerne for en dagslang fejring, der vil tage sig ud som en sportsfest med musik og spændende arrangementer.


© Copyright 2022 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Marslev Gymnastik- og Idrætsforening 125 års jubilæum
- Motionsløb hylder reformationen
- Gymnastikken var startskuddet
- MGIF slutter kreds og står fast
- Typografen, nazisten og idrætsforeningen
- Hyggeligt julemarked
- NovemberMarked i Marslev med 100 stande
- Masser af Harleyer i Marslev næste weekend
- Marslev Børnehus oplevede det store cirkus
- Opråb til borgerne i Marslev
- Marslevs nye lokalråd gør klar til indsatsen
- Lokalråd for Marslev og omegn er etableret
 - Toppen af siden
© Copyright 2022 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 487Powered by Kjerteminde Avis :-]