125 års jubilæum i Marslev Gymnastik- og Idrætsforening

MGIF slutter kreds og står fast

Tirsdag 14. marts 2017 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

MGIF slutter kreds og står fast
Foto: Rasmus Schriver

125 års jubilæum i Marslev Gymnastik- og Idrætsforening: MGIF slutter kreds og står fast
Foto: Rasmus Schriver
I år fylder Marslev Gymnastik- og Idrætsforening 125 år. Et jubilæum der vil blive fejret i to omgange af alle som måtte have lyst til at tage del i festlighederne. I anledning af jubilæet vil Kjerteminde Avis de kommende måneder stille skarpt på livet i og omkring foreningen i en nutidig og historisk føljeton.

Marslev Gymnastik- og Idrætsforening: ”Slutter kreds og står fast”.

I entreen af Marslev Gymnastik- og Idrætsforenings klubhus i Marslev hænger en rød fane indrammet i glas. På fanen er teksten Slutter kreds og står fast indprentet til ære og minde for foreningens livets betydning for samfundet. Det siges at betyde sammenhold og stålfasthed, og det har siden sportsforeningens dannelse i 1983 været de værdier, som man har dyrket.

De to ord er, foruden at være de officielle værdier for byens sportsforening, også et eksempel på den generelle romantiske forestilling om foreningslivet værdi for det danske samfund gennem tiderne. Idræt er fysisk udviklende, herredømme og legemet, forfriskelse, velbefindende, en herlig fritidsbeskæftigelse. Dette var ordene fra Dansk Idræts Forbunds (DIF) formand Holsten Castenschiold med den pompøse betegnelse af general i starten af 1900 tallet, da han beskrev idrættens gavnlige effekter. Han tillagde sport, idræt og deraf foreningslivet en sådan værdi, at den gavnede positivt til samfundets udvikling som helhed. Og historien om fanen i Marslev Gymnastik- og Idrætsforenings klubhus er en understregelse

af disse dannende elementer. Fanen blev bragt til live, da den daværende præstefrue i Marslev vandrede byen og lokalsamfundet tyndt og stemte dørklokker for indsamling af finansiel støtte til betaling af fanen. Det gjorde hun i 1866 og af samme grund er årstallet 1866 ligeledes indprentet på fanen. Hvorfor hun gjorde det, er en lige så interessant historie:

Slaget ved Dybøl Mølle spiller en stor rolle
Det siges, at en del af foreningslivets tanke, og sportsforeningerne ikke mindst, opstod i kølvandet på et militært nederlag til den tyske hær, Preussen, ved Dybøl Mølle i 1864. Resultatet af dette nederlag gav anledning til en national mobilisering af lokale skyttelaug og gymnastikforeninger rundt om i landet, som begge skulle forberede danske unge mænd til krig og kamp, hvis truslen fra syd (blandt andre) skulle rulle ind over landet igen. Med oprettelsen af et lokalt skyttelaug i Marslev og en stigende grad af nationalisme virkede en fane, som en selvfølgelighed i en forening, hvis egentlige formål var til ære for mand og fædreland. En på mange måder tragisk historie som, i et nutidigt lys, har fået et lykkeligt afkom.

Sportsforeningen i Marslev kan i sin enkelthed virke umiddelbart enkel. På grænsen til lille og ubetydelig. Men ved et nærmere eftersyn indgår den som en del af en samfundsmæssigt bred tendens. En tendens der har en historisk ret i historiebøgerne men, som også retfærdiggør eksistensen af de små foreninger den dag i dag. Marslev Gymnastik- og Idrætsforening er et resultat af samfundet, der omgiver foreningen: Fordi foreningen slutter kreds og står fast.

Rasmus Schriver


© Copyright 2022 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Marslev Gymnastik- og Idrætsforening 125 års jubilæum
- Motionsløb hylder reformationen
- Gymnastikken var startskuddet
- MGIF slutter kreds og står fast
- Typografen, nazisten og idrætsforeningen
- Hyggeligt julemarked
- NovemberMarked i Marslev med 100 stande
- Masser af Harleyer i Marslev næste weekend
- Marslev Børnehus oplevede det store cirkus
- Opråb til borgerne i Marslev
- Marslevs nye lokalråd gør klar til indsatsen
- Lokalråd for Marslev og omegn er etableret
 - Toppen af siden
© Copyright 2022 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 469Powered by Kjerteminde Avis :-]