Fjord&Bælt hjælper marsvin, når der bygges havvindmøller

Torsdag 26. oktober 2017 kl. 12:44

Fjord&Bælt hjælper marsvin, når der bygges havvindmøller
DR.tv beretter torsdag om, hvordan marsvin og sæler bliver beskyttet mod støj af såkaldte boblegardiner ved opførelsen af havvindmøllepark ved Esbjerg. Metoden har været i brug i de seneste 10 år på Fjord&Bælt Centeret i Kerteminde.

– Marsvin har en fantastisk høresans, fortæller Jacob Højer Kristensen, der er biolog på Fjord&Bælt.

– Høresansen er faktisk deres vigtigste fangstredskab, og de orienterer sig i høj grad ved hjælp af lyd, ligesom flagermusene. Et marsvin kan klare sig uden synssans men ikke uden hørelse.

– Vi gennemfører løbende forskning, hvor vi tester, hvordan støj påvirker dyrenes høresans, og det er afgørende at finde grænsen for, hvornår høresansen lider permanent skade. Vi mennesker oplever efter fx koncerter med meget høj lyd, at hørelsen kan være reduceret umiddelbart efter, men at den kommer tilbage efterhånden. Men støjen kan også være så høj og langvarig, at den giver permanente skader.

Fjord&Bælt Centeret har for længst etableret et støjdæmpende boblegardin ud mod havnen i Kerteminde.

– Når der bliver arbejdet i havnen fx med at banke pæle ned, så bruger vi boblegardinet, forklarer Jacob Højer Kristensen.

– Det fjerner ikke støjen fuldstændig, men det tager den skarpe energi væk fra støjen. Boblegardinet består af luftbobler, som er fantastisk gode til at fange den hårdeste del af støjen.

I tyske rapporter om havvindmølleparker er der direkte henvist til forskning udført på marsvinet Freja i Fjord& Bælt centeret.


Kim Jørstad