Fokus på borgere med sygdommen demens!

Torsdag 19. oktober 2017 kl. 12:00

Fokus på borgere med sygdommen demens!
Fokus på borgere med sygdommen demens!
Marianna Marchon, V. Arkivfoto.
Formanden for Social- og Sundhedsudvalget forsikrer i dette indlæg for, at relevante puljer til kampen mod demens er blevet søgt.

Den 18. oktober kunne man læse i FS, at Grethe Smidt under overskriften "Kerteminde svigter de demente" skriver, at Kerteminde Kommune ikke søger de puljemidler, der er tilgængelige. Det må bero på en fejlinformation.

Kerteminde Kommune har søgt de puljer, som man kunne søge bl.a. til:

1. Projekt "Aflastning af pårørende til borgere med demens", der er igangsat september 2016 og afsluttes november 2017.
2. Projekt under viden på tværs "Fremfærd Ældre/demens", som netop er afsluttet.
3. Projekt "Aktiviteter i et demensvenlige samfund", som vi søgte den 17. juli, men som vi desværre fik afslag på den 19. september. Kun 11 ud af 84 ansøgere fik del i puljen.
4. En række fynske kommuner blev i foråret spurgt om de ville indgå i en puljeansøgning til samarbejde vedrørende "Udvikling af rådgivnings-og aktivitetscentre." Efter at have deltaget i de indledende drøftelser, kunne vi konstatere, at der var stor uklarhed om forventninger og forpligtelser. Da vi bruger den viden vi får fra "Det Nationale Videncenter for demens", VISO og vores samarbejde med Marselisborg, og da vi samtidig skulle betale et beløb årligt pr. borger, og vi selv er langt inde i planlægning af et demenscenter, valgte vi p.t. at takke nej, også fordi Alzheimerforeningen ikke skulle være en del af samarbejdet.

Udover puljeansøgningerne har vi ved ansøgning og tildeling af den tidligere Ældrepulje og den nuværende Værdighedspulje øremærket midler til tiltag indenfor demensområdet. Således har vores medarbejdere gennemgået en kompetenceudvikling, og vi har øget aflastning i eget hjem.

Enhver pulje, der kan søges, skal søges med grundig omtanke. En puljeansøgning er forbundet med er stort ressourceforbrug til løbende opfølgning, regnskab, revision og faglig dokumentation og nogen gange med krav om medfinansiering. Derfor skal enhver ansøgning give en samlet mening.

Marianne Machon
Formand for Social- og Sundhedsudvalget