Røde partier samles i valgforbund til byrådsvalget

Mandag 9. oktober 2017 kl. 11:23

Røde partier samles i valgforbund til byrådsvalget
Fra venstre underskriver Steen Blom Kirsten, Jesper Hempler, Kasper Olesen og Jutta Lundqvist aftalen om valgforbundet. Foto: Niki Treumer Mogensen.

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet danner valgforbund forud for kommunalvalget. - Når man stemmer rødt, skal stemmerne blive på rød side, siger borgmesterkandidat.

Kommunens centrum-venstrefløj samles i ét stort valgforbund, når der er valg i november. Socialdemokratiet er således gået sammen med SF, Enhedslisten og Alternativet i et valgteknisk samarbejde, hvor ambitionen er at undgå stemmespild og holde stemmerne blandt de fire partier. Det fortæller Kasper Olesen, spidskandidat for Socialdemokratiet og borgmesterkandidat.

- Når man stemmer rødt, skal stemmerne blive på rød side. Meget af det, vi er enige om, ses i budgetforliget, det handler blandt andet om en fladere organisation og at bevare de decentrale enheder. Men en ting er at at blive enige om noget på et stykke papir, der skal også arbejdes med det i virkeligheden, og vi er enige om, at vi ønsker et flertal, der peger i den her retning, siger han.

Samarbejdet blev offentliggjort ved et pressemøde i byrådssalen mandag formiddag, hvor Kasper Olesen fra Socialdemokratiet, Jesper Hempler fra SF, Jutta Lundqvist fra Enhedslisten og Steen Blom Kirsten underskrev aftalen.

Glædeligt med nyt blod i valgforbund
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten indgik også et valgforbund ved valget i 2013, og de har til sammen 10 ud af de 25 mandater i byrådet i den nuværende periode, fordelt med henholdsvis syv, to og en til hvert af partierne.

Denne gang har trekløveret imidlertid fået en ny legekammerat i Alternativet, som ikke stillede op ved valget i 2013, da partiet dengang endnu ikke var blevet stiftet. Ved dette valg har partiet en enkelt kandidat på listen, nemlig Steen Blom Kirsten (læs mere om ham og han og partiets ambitioner HER), og han glæder sig over at komme med i samarbejdet, hvor han ser en del fælles gods med de andre partier.

- Jeg er glad for at blive inviteret med. Der er tre bundlinjer, som vi har til fælles, og det er den økonomiske, den sociale og det miljømæssige, fortæller han.

At Alternativet er kommet med, udtrykte især Enhedslisten begejstring for.

- Det er simpelthen så godt, at de er kommet med i det her valgforbund. Vi håber meget, at Alternativet kommer i byrådet ved valget, for vi har mange fælles værdier, siger Jutta Lundqvist.

Vil arbejde sammen med alle
De fire partier har ikke direkte inviteret andre med i valgforbundet, men de Radikales Sanne Stemann Knudsen, som især Enhedslisten har haft et godt samarbejde med i den nuværende periode, var blevet orienteret på forhånd.

Partierne understregede på mødet, hvor der herskede en god stemning, og der beredvilligt blev snakket politik og samarbejde, at de gerne vil arbejde sammen med alle partier og lister i det kommende byråd.

De fires valgforbund bliver ikke det eneste ved det kommende valg. Således har de Konservative og Venstre allerede meldt ud, at også de vil indgå et lignende samarbejde for at undgå stemmespild mellem de to partier.

NTM