Marslevs nye lokalråd gør klar til indsatsen

Lørdag 14. maj 2016 kl. 08:07

Marslevs nye lokalråd gør klar til indsatsen
Medlemmerne af lokalrådet blev valgt på et meget velbesøgt møde i januar

Sammenhold og fællesskab er nogle af nøgleordene for den nyvalgte formand for Marslev Lokalråd, Henrik Lüthje. Her og nu er lokalrådet ikke i første række med protesterne efter at andre har kastet sig ind i kampen for at bevare Marslev Skole.


– Er her ikke dejligt, smiler Henrik Lüthje og slår armene ud mod den skønne natur, der omkranser hans hus, der ligger i skovbrynet op til Geels Skov og ud mod Kertemindevejen.

Henrik er oprindeligt københavner. Han flyttede fra hovedstaden til Sønderjylland og var i nogle år tilbage i København, mens han arbejde på det hedengange B&W. Alligevel har han ikke haft spor svært ved at falde til i landlige omgivelser. Turen væk fra Metropolen gik til Munkebo og arbejdet på Lindø, hvor han stadig kunne nyde duften af jern og rust. Så flyttede han til Møllelauget en lille landsby uden for Marslev og så siden til Kertemindevejen og Marslev.

– Jeg tror, at trenden er at flytte væk fra de store byer, siger han. – Der er flere og flere, der får lyst til at bo på landet, og det kan man jo godt forstå.

Tilflyttere er velkomne
Som formand for lokalrådet håber han også, at Marslev får sin andel af nye beboere i landdistrikter. – Der er ni kilometer ind til Odense centrum, og samtidig er her højt til himlen og skøn natur. Det burde nok kunne få tilflyttere til Marslev og til Kerteminde Kommune. Det er nye skatteydere, som kommunen da helt sikkert er interesseret i at få herud.

Det springende punkt i den sammenhæng er lige nu om Marslev får lov at beholde sin skole, fastslår han. Hvis ikke det er tilfældet, så smuldrer lokalråd og landsby.

– Der er en udstykning tæt på skolen lige nu. Hvis skolen lukker, så vil folk, da ikke være interesserede i at flytte herud.

Kampen for skolen ligger lokalrådsformanden meget på sinde, fornemmer man, men alligevel har lokalrådet valgt at holde forholdsvis lav profil i forhold til den sag. Lokalrådet er jo for alle og ikke kun for skolebørn og deres forældre. Noget af det vi vil fremme er det lyskryds ved hovedvejen, som er stillet os i udsigt, når økonomien er til det. Desuden ser en forbedret sikkerhed ved de skarpe sving ved kirken.

Tidligt på barrikaderne
– Og så tænker jeg, at det er lidt tidligt et kravle op på barrikaderne i forhold til skollukning. Det er jo kun et ud af tre forslag, som måske slet ikke har politisk opbakning. Samtidig oplever vi i lokalrådet, at der er andre, der i høj grad har engageret sig i den sag med mange forskellige aktiviteter.

– Grundlæggende er det ikke nødvendigvis lokalrådets opgave at gå forrest ved diverse aktiviteter. Det kan ligeså vel handle om at bakke op og støtte. Hvis dem, der kæmper for skolen, kører trætte undervejs og taber pusten, så er vi da også parate til at tage over.

På samme måde agter lokalrådet at bakke op om de aktiviteter som boldklubben og andre i Marslev sætter i værk. Fx er kredsen om Holev Forsamlingshus meget aktiv. Henrik Lüthje nævner også Dansk Jernbaneklub som en aktiv lokal forening, og den har han selv en vis andel i. Klubben opmagasinerer gamle togvogne og lokomotiver og arbejder med at holde dem ved lige. Her skinner kærligheden til de tunge metaller igen igennem hos den tidligere elektriker og værftarbejder.

Henrik er nu efterlønner og det var en god del af forklaringen på, at han sagde ja, da han blev bragt i forslag som formand for lokalrådet.

– Nu har jeg jo tiden til det, siger han. – Men jeg har ikke arbejdet med en slags før. Jeg var for mange år siden fagligt aktiv, men lokalråd har jeg ikke tidligere haft med at gøre.

Opgaverne som formand skræmte imidlertid ikke og i hvert fald fristede det at blive en aktiv del af lokalsamfundet sammen med de syv i bestyrelsen, der blev valgt i januar på et meget velbesøgt møde på Østfyns Produktionsskolen.

– Jeg kan sagtens se idéen i, at vi i kraft af lokalrådet har et fælles talerør, der kan kæmpe for Marslevs interesser i dialog med kommunen, siger han.

Skal finde vores ben
Hvad der skal være af aktiviteter i regi af lokalrådet må fremtiden vise. – Vi er første lige gået i gang med arbejdet, og vi skal lige finde vores ben, siger formanden. – En vigtig opgave bliver netop at skabe samling om et lokalområde, der er ret stort, og hvor ikke alle naturligt føler sig som Marslev-borgere. Området støder op til Fraugde, Birkende og Munkebo.

I Holev foregår der i forvejen meget i forsamlingshuset, fx fællesspisninger, som lokalrådet gerne bakker op om. I det hele taget er Holev Forsamlingshus et af de samlingssteder, som Marslev skal nyde godt af også i fremtiden.

Østfyns Produktionsskole er et andet aktiv. Skolen er meget udadvendt, og meget interesseret i et godt samarbejde med lokalsamfundet. – Vi får stillet gode mødelokaler til rådighed og bruger da også skolen flittigt, siger Henrik Lüthje.

Her og nu er formanden afventende i forhold til debatten om Marslev Skole. Når den sag er afgjort og forhåbentlig til skolens fordel, trækker Marslev Lokalråd for alvor i arbejdstøjet.


Kim Jørstad