Lokalråd for Marslev og omegn er etableret

Tirsdag 26. januar 2016 kl. 13:45

Lokalråd for Marslev og omegn er etableret
Mødet i Marslev var godt besøgt. Foto: Kim Jørstad

Distrikt efter distrikt under Kerteminde Landbyråd danner lokalråd, der kan repræsentere området over for kommunen. 12 områder er der tale om, og de har en hel del tilfælles, men også særkender hver især.

Tæt ved et halvt hundrede borgere fra Marslev og omegn var mandag den 25. januar mødt op på Østfyns Produktionsskole for at danne et lokalråd for Marslev og omegn. Det lykkedes og ikke færre end 10 personer erklærede sig villige til at gå ind i bestyrelsen enten som bestyrelsesmedlemmer eller suppleanter.

Marslev og omegn har hidtil været repræsenteret ved en lille enmandshær i skikkelse af Poul Pedersen, men det giver mere pondus over for kommunen og for den sags skyld også i Landsbyrådet, når man har en forening, der kan repræsentere området.

12 områder
Det er den enkle filosofi bag bestræbelserne på at danne lokalråd i de 12 distrikter, der findes under Kerteminde Landsbyråd. De 12 er Dalby, Dræby, Drigstrup, Birkende, Rynkeby, Kølstrup, Rønninge, Mesinge, Viby, Martofte, Revninge og Marslev/holev.

I de enkelte områder findes der allerede mange foreninger. Til eksempel fortalte Steen Hjorth, at der på Hindsholm findes ikke færre end 78 frivillige foreninger. Alligevel ser Landsbyrådet en idé i at tage initiativ til nye foreninger bag lokalrådene. Det skyldes behovet for at have foreninger, der repræsenterer alle borgere i lokalområdet og ikke udelukkende mennesker, der er samlet om en fælles interesse, fx sport.

Levende landsbyer
I regi af Landsbyrådet er der udviklet en landsbypolitik for Kerteminde Kommune, hvor den overordnede vision er, at kommunen skal have levende landsbyer. Med denne vision som paraply er der formuleret seks politikområder med målsætninger, som landsbyrådet arbejder for at realisere. Disse politikker er fælles for de 12 distrikter, men alligevel er der variationer fra sted til sted, som Steen Hjorth, formand for Landsbyrådet forklarede forsamlingen i Marslev. For eksempel er der ikke så realistisk at forestille sig en udbygning med mange nye boliger i Mesinge på Hindsholm, som i Marslev, hvor nærheden til motorvejen og Odense betyder, at man sagtens kan forestille sig nye boligområder.

Landsbyrådet og lokalrådene arbejder med de mange politikker, og fx har man sat sig for at hvert område skal formulere sin egen udviklingsplan. Kølstrup ligger for med den opgave, og de næste områder vil meget hurtigt følge efter.

Samarbejde med kommunen
Landsbyrådet har et tæt samarbejde med kommunen, som blandt andet udmønter sig i, at Landsbyrådet i nogle år har modtaget en pulje på 150.000 kr til aktiviteter i landsbyerne. De enkelte lokalråd kan søge penge fra puljen og på forhånd er de sikret 4.000 kroner til at dække nogle grundudgifter, fx en lille gave til nye tilflyttere, når de bliver budt velkommen til området.

Forsamlingen i Marslev blev præsenteret for et forslag til vedtægter for foreningen bag lokalrådet. Forslaget førte til nogen debat, hvor der fx blev stillet spørgsmål til kontingentet i den nye forening. Konklusionen på denne debat blev, at man lægger ud med en forening uden kontingent. En af den nye bestyrelses første opgaver bliver at indkalde til en stiftende generalforsamling, hvor man blandt andet skal tage stilliing til kontingentet i den nye forening.

Som nævnt lykkedes det på mødet at få tilsagn fra 10 personer, hvoraf de syv indgår i den nye bestyrelse, mens tre er suppleanter.


Kim Jørstad