Danmark uden kirker?

Søndag 15. oktober 2017 kl. 07:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Danmark uden kirker?
SØNDAG Mellem Os er den faste søndagsklumme i Kjerteminde Avis - den skrives på skift af præster i hele Kerteminde Kommune, denne gang af Eva Fischer Boel, sognepræst i Munkebo.

Er du ligeglad med, om kirken ligger der eller ej? Betyder det ingenting, om vi har kirker i Danmark? Kunne den for din skyld ligeså godt blive jævnet med jorden? Og er du ligeglad med, om du kan få dine børn døbt, konfirmeret, om du kan blive gift og når den tid kommer blive begravet eller bisat fra kirken? Er du i det hele taget bedøvende ligeglad med det der sære gamle hus, og det der foregår i det?

Hvis du kan svare ja til alt det, så forstår jeg godt, hvis du ikke ønsker at være medlem af Folkekirken. Og respekt for det.

Det er selvfølgelig sat på spidsen. Men alligevel synes jeg, man skal stille sig selv det spørgsmål, hvis man overvejer at melde sig ud af Folkekirken, og jeg spørger også ind imellem om det, når jeg får en udmelding.

Der er åbenbart nogen, der synes, at det er ok, at netop de kører på frihjul. De vil dog egentlig gerne have, at kirken er der og ligger, hvor den altid har gjort, og at de eller deres børn har mulighed for at benytte den, når der er behov for det. De kan slet ikke forestille sig, at kirken ikke skulle være der. De vil bare ikke være medlem af den. Hvorfor? De fleste jeg møder, vil gerne spare pengene. Nogle har tilsyneladende endda det problem, at de tjener for mange penge! For så bliver skatten jo desto større - og de synes i forvejen, at de betaler alt for meget i skat. Det er jo en demokratisk beslutning, hvor høj skatten i landet skal være, så dér er ikke noget at stille op. Den eneste mulighed for at begå selvtægt i denne sammenhæng er at melde sig ud af Folkekirken for dog at slippe en lille smule billigere i skat.

Men uanset om man nu melder sig ud, fordi man synes, man allerede betaler for meget i skat, eller fordi man bare gerne vil spare lidt penge, eller fordi man synes, at den lokale sognepræst er dum og uduelig, eller fordi man ikke kan tåle de der højrefløjspræster, som man synes taler nedladende om islam, eller fordi man afskyer venstrefløjspræsterne, fordi de forekommer én for pladderhumanistiske - eller hvad det nu kan være - så overvej lige konsekvensen: Hvis alle tænker som dig, så har vi ingen kirke!

Det har vi heldigvis stadigvæk, fordi der er mennesker, der synes, det er den naturligste ting i verden, at kirken skal være der, og som derfor ganske selvfølgeligt og solidarisk betaler deres bidrag til kirkens opretholdelse gennem kirkeskatten - og tak for det! Det gør de af mange forskellige grunde bl.a. fordi kirken holder traditionerne i hævd, danner ramme om de lykkeligste og de sørgeligste begivenheder i menneskers liv, indgyder håb og livsmod, sætter ord på liv og død, tro, håb og kærlighed der hvor vores egne ord ikke længere slår til, passer på fællesskabet, giver plads til et glimt af evighed i tidens rivende strøm.….Disse mennesker, som stadig tæller størstedelen af Danmarks befolkning, de bidrager, fordi kirken bare skal være der, andet ville være utænkeligt - den er en del af os og vores kultur. Men for at den kan være det også i fremtiden, bliver vi nødt til gennem medlemskab at bakke solidarisk op om den. Ellers går der ikke mange år, så har vi ikke længere nogen Folkekirke.

Kan du forestille dig et Danmark uden vores kirke? Jeg kan ikke.


© Copyright 2021 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nøgenhed
- Nøgenheden
- Danmark uden kirker?
- Maskespil?
- Herrens veje. Afveje. Digt og Virkelighed!
- Livets Skole
- Misvisende golfflag?
- Johannes Larsens Vej
- På sporet af den tabte tid
- Hva’ ska’ vi nu finde på?
- En aktuel politisk debat
- Efterår

Kommentarer til artiklen:
Jeg vil sige tak for invitation til kaffe jeg må for tid inden jul , hilsen Bjarne Friis Helsinghof Måle
Helsinghof, 19-10-2017 14:58:16

Meget flot skrevet, det er er galt med Folkekirken er at der ikke stiles krav fra brugerne af Kirken, nogle gang er det ligesom at komme i Theater Hvor Præsten og Kirketjener , er skuespiler og at der blevet læst op af støve bøger , med sprog fra år 1730, det giver er kultur afstand fra bruger til Biskopen på 300 år , det skal der laves om på , det er på tide at Kirken taler med samme sprog som nu tids Dansker
Helsinghof, 15-10-2017 19:40:53

 - Toppen af siden
© Copyright 2021 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 3802Powered by Kjerteminde Avis :-]