DUI -Leg og Virke, Munkebo

Her boltrer børn og unge sig

Torsdag 12. oktober 2017 kl. 14:49

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Her boltrer børn og unge sig
DUI-huset på Fjordvej rummede tidligere en skole

DUI -Leg og Virke, Munkebo: Her boltrer børn og unge sig
DUI-Munkebo er med 200 medlemmer den største DUI-afdeling i hele landet. Formand John Eriksen fortæller om en forening, der i alle sammenhænge giver første prioritet til børn og unge.

– Nej, vi er ikke en slags spejdere, og nej, vi er ikke en del af Socialdemokratiet.

Formand John Eriksen afliver kategorisk et par af de antagelser, intervieweren er mødt op i DUI-huset i Munkebo med.

DUI – De Unges Idræt, begyndte i 1904 som en børne- og ungeorganisation for arbejderklassen, i første omgang som et alternativ til FDF, der havde ry for at være en organisation for de bedrestilledes børn.

Som udgangspunkt byggede og bygger DUI på arbejderbevægelsens værdier, og her kommer Socialdemokratiet ind i billedet.

Værdifællesskab med arbejderbevægelsen
– Vi har de samme værdier, forklarer John Eriksen. – Men vi er ikke en del af Socialdemokratiet.

Et kig rundt i mødelokalet giver ikke desto mindre indtryk af en ret tæt tilknytning. På et medlemsblad troner Helle Thorning, og på et opslag ser man børneambassadør Jan Johansen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.

– Vi har et samarbejde på den måde, at alle toppolitikerne i Socialdemokratiet er børneambassadører, og at de meget gerne lytter til synspunkter og idéer fra børnene i DUI. I landsorganisationen har vi et børneudvalg, som har direkte kontakt til folketingsmedlemmerne og også et ungeudvalg. På den måde får vores medlemmer også et indblik i demokratiet.

– Men nej, børnene skal ikke ud med valgplakater, griner John Eriksen. – På den måde er vi slet ikke koblet sammen med Socialdemokratiet.

Nej vi er ikke spejdere
Sammenligningen med spejderne holder heller ikke.

– Vi går fx ikke i uniformer, og vi organiserer os ikke med patruljer og den slags, som spejderne gør. Vi er bare sammen alle sammen om vores aktiviteter. Og når vi er på lejr foregår det i hytter, ikke i telt.

DUI-Munkebo holder til i DUI-huset i Munkebo, Fjordvej 6 , hvor der tidligere var skole.

Cirka 200 medlemmer
Her kommer de cirka 200 medlemmer, en del er medlemmer som enkeltpersoner, andre har familiemedlemskaber. Det koster 224 kroner om året for enkeltpersoner og 450 for en husstand, fortæller John Eriksen. – Når det er betalt, kan man deltage i alle vores aktiviteter.

– Typisk kommer man hen til os i svømmehallen i Munkebo, hvor vi er hver fredag fra kl. 18 til 20, forklarer formanden. – Hvis man har lyst til at være med i DUI, så prøver man at være med i et stykke tid, og beslutter man sig for at fortsætte, så begynder man at betale kontingent.

De 200 nuværende medlemmer kommer fortrinsvis fra Munkebo, men også nogle stykker fra Kerteminde og enkelte fra Odense. – Men vi er ligeglade, hvor folk kommer fra, understreger John Eriksen.

En del flygtninge i DUI
– Vi har fx også en del fra Syrien.

Omkring 40 medlemmer har flygtningebaggrund, og John bruger en del tid på at hjælpe dem i gang med aktiviteter og også med at hjælpe med nogle af de problemer, man støder på som flygtning.

- Derfor har DUI taget initiativ til et samarbejde mellem andre frivillige og kommunale instanser, der har med flygtninge at gøre.

– Jeg synes, vi må have et bedre samarbejde, mener John Eriksen.

– En ny aktivitet er i støbeskeen for voksne flygtninge, og i det hele taget er afdelingen meget opmærksom på de nye medlemmer fra fjerne himmelstrøg.

Kommende aktiviteter
Næste store DUI-aktivitet er et børneloppemarked den 21. oktober kl. 10 til 14 ved foreningshuset på Fjordvej. Her har børnene mulighed for at sælge noget af det legetøj, de ikke bruger mere, og i mange tilfælde har de fleste alligevel mere med sig hjem, når de går, end da de kom.

Man betaler 25 kr. i depositum for en stand, og man får de 25 kr. tilbage efter loppemarkedet.

En anden stor aktivitet i nærmeste fremtid er et børnetræf i uge 46. Her regner John Eriksen med 70-80 deltagere fra hele landet. Turen er tilrettelagt af børn for børn, og planen er at tage til Gadsbølle, hvor DSU og DUI har en kursusbygning.

Her er der planlagt forskellige aktiviteter med jul som den røde tråd. John Eriksen har ikke selv været med til at planlægge, så han kender ikke programmet, men han er sikker på, at hovedformålet er at hygge sig sammen og at have det sjovt.

Ligesom DUI-Munkebo inviterer alle DUI-medlemmer i landet med til sine store arrangementer, så deltager Munkebo-børn meget tit i arrangementer, som andre DUI-afdelinger står for. Især er der et tæt samarbejde med andre fynske afdelinger i Højstrup, Korsløkke og Svendborg.

Ud på vandet
Særlig karakteristisk for Munkebo-afdelingen er aktiviteter på vandet.

Afdelingen har turbåden Kristine og også endnu en båd, der ofte bruges til sejlture på fjorden og Noret.

– Så får børnene måske lov til at styre, og vi øver måske noget med mand over bord. Det vigtige er, at vi hygger os, og at de bliver fortrolige med vandet.


Kim Jørstad


© Copyright 2022 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Ensomme Gamle Mænd fejrer 10 års sammenhold
- Månedes forening i oktober: Frivilligcenter Kerteminde kommune
- Livligt bogsalg i Mødestedet
- Munkebo Skibslaug udvider flåden
- Bøger får nyt liv i Mødestedet i Kerteminde
- Frimurerlogen fejrer 25 år i Kerteminde
- 60 ønsker indflydelse på nef Fonden
- Her boltrer børn og unge sig
- Er din forening landets bedste?
- Succes for mande-initiativ
- Aktive fynboer i Hvidovre
- Kropssprog, arketyper og skjulte tendenser
 - Toppen af siden
© Copyright 2022 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 3569Powered by Kjerteminde Avis :-]