Den fødte optimist fylder 95 år

Torsdag 14. september 2017 kl. 11:45

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Den fødte optimist fylder 95 år
95 år bliver Kirsten Novrup fredag, men hun tænker ikke så meget over alderen. Foto: Emil Andresen.

Den fødte optimist fylder 95 år
Hun var fuld af tro på tilværelsen, Kirsten Novrup, efter ankomsten til Kerteminde. Privatfoto.
Fredag fylder Kirsten Novrup, byens gamle tandlæge, 95 år. 70 af dem er levet i Kerteminde, og hun har aldrig fortrudt, at det blev sådan.

Der ligger billeder i hele stuen. Avisen formastede sig til at bede hende om et billede, fra da hun var ung i Kerteminde, og det bogstaveligt talt væltede ud af skabet med fotos, da hun først kom i gang med at kigge efter. Billederne er mange, for det er et langt liv, der portrætteres: Fredag fylder Kirsten Novrup nemlig 95 år. Men det er ikke sådan, at alderen trykker.

- Det tænker jeg ikke så meget over. Jeg bliver hurtigere træt, men så holder jeg bare pause. Det er med til at holde mig igang, at jeg har så mange ting at se til, siger fødselaren.

Og hun er ved gud stadig i gang. Ud over sorteringen af billeder har hun lige lavet æblegrød fra nedfaldsæbler, siden skal der laves æblekage, og ude i carporten ved huset på Mølkensvej holder den lille røde Fiat Panda, som hun stadig selv turnerer rundt i.

Blev sigtet på med maskingevær
1922. Året, hvor Kirsten Novrup blev født, lyder fjernt og lidt fremmed. Det var før, Christian X havde været Konge i bare halvdelen af sin regeringstid, det var dengang Howard Carter fandt Tut Ankh Amons grav i Egypten, og beatforfatteren Jack Kerouac og landets tidligere statsminister Anker Jørgensen blev født, mens telefon-opfinderen Alexander Graham Bell døde - og Niels Bohr fik Nobelprisen i Fysik.

Alt imens blev Kirsten født ind i en familie på Amager, hvor hun boede de første år på Otto Liebes Allé, inden faderen, der var i militæret gennem 20 år og siden blev fuldmægtig, og den hjemmegående mor flyttede familien til Vesterbrogade og siden ud i et nyanlagt kvarter ved Utterslev Mose. Dengang lå det helt i udkanten af byen, midt i den smukke natur, mens det i dag er ret centralt efter storkøbenhavnske standarder, og sådan har Kirsten oplevet mange forandringer i sin tid.

Under undertegnedes besøg fortælles anekdoter om dengang, hun så luftskibet Hindenburg flyve over København fra familiens sjette sals lejlighed - luftskibet blev siden kendt fra katastrofen, da der gik ild i det i 1937 og 36 mennesker omkom - eller dengang, 2. verdenskrig kom lidt for tæt på.

- Englænderne lavede et luftangreb på København under tyskernes besættelse, og vi piger ville jo væk fra gaden. Derfor løb jeg hen af gaden, men pludselig stod en tysker og sigtede på mig med et maskingevær, fortæller hun.

Situationen løste sig heldigvis efter et par sekunders vakuum, men mindet vil altid være med hende.

Livet i Kerteminde kunne kun blive godt
Forinden var Kirsten Novrup blevet gift med Arne - det var kærlighed ved første blik - som hun mødte på tandlægeskolen. Som så meget andet i tilværelsen udsprang det hele af en tilfældighed, for det var moderens ønske, at hun skulle starte på tandlægeskolen.

- Min bror var læge, og så mente min mor, at det kunne være så praktisk, at jeg blev tandlæge, for så kunne vi dele en praksis, siger hun, men sådan skulle det ikke gå.

Igennem en kollegas kontakt kom det nyuddannede par til Odense og arbejdede for Tandlæge Kjær, og efter et par års intermezzo her gik turen til Kerteminde, hvor familien flyttede til i 1947.

- Det var også lidt af et tilfælde, men jeg har ikke fortrudt en eneste dag i mit liv, at vi flyttede til Kerteminde. Vi har været så glad for det, siger Kirsten Novrup, omend det i starten var lidt svært.

- Vi ejede jo ikke kongens mønt, men vores forældre ville gerne kautionere for os i banken, så vi kunne få huset med klinikken (mange vil nok kende det endnu: der er antikbutik, og det ligger lige over for Amanda-statuen på sydsiden af Langebro, red.). Arne havde ondt i maven af nervøsitet, men jeg var sikker på, at det ikke kunne blive andet end godt. Jeg er den fødte optimist, siger hun.

Det fremgår også af billedet ovenfor. Her ses Kirsten Novrup på trappen til huset kort tid efter, at parret er flyttet ind, og da tænkte hun netop, hvor godt det ville blive.

En alsidig fritid
Og godt blev det. Parret havde først privatklinik, siden blev de overtandlæger i det offentlige, og de kom til Kerteminde netop i en tid, hvor folk for alvor blev opmærksom på, at de skulle passe på bisserne. Derfor var der ofte travlt i klinikken, og det hændte, at parret blev kontaktet af en med tandpine, når de sad på stranden om søndagen. Så måtte det jo lige klares, men Kirsten Novrup har altid elsket kontakten med klienterne. Og selvom arbejdet fyldte meget, så var der altid tid til et rigt fritidsliv.

- Jeg kan huske, at vi engang var med i 19 foreninger på samme tid, og da blev det næsten for meget af det gode. Vi har prøvet alt muligt, tennis, badminton, og jeg kan godt lide, at tingene skal prøves af, altid. Man skal bare prøve, så skal det nok blive godt, mener Kirsten Novrup.

Hun har også i et kvart århundrede undervist i opera, og hun har malet, hvilket førte til, at hendes værker blev udstillet i København. Så var hun gildemester, den første kvindelige i landet, hvilket først mødte modstand men alligevel blev en succes. Arne, der var ferm på klaveret og lavede meget amatørrevy, betød også en stor kontaktflade med andre folk, hvilket parret havde mange gode oplevelser med. Blandt de kæreste aktiviteter, hun har dyrket, er imidlertid roningen, mener hun.

- Arne og jeg roede i et par år i hver vores firer med styrmand, og der var nærmest ikke noget bedre, end at ro afsted sådan en stille sommermorgen, siger hun.

Siden blev der droslet lidt ned for de mange aktiviteter, men altid var der noget at se til. Også efter pensionen, der gav mere tid og frihed, omend det stadig blev til vikariater af og til. I husets kælder er der såmænd den dag i dag en funktionel klinik.

Sit eget lille paradis
Med flytningen i 1990 til Mølkensvej fra Odensevej kom parret lidt længere væk fra vandet, men det kunne stadig nyde udsigten ud over storebælt fra det brede flotte panorama-vindue i stuen. Når hun står der og fortæller, mens hun kigger ud på vandet, så hænder det jævnligt, at hun siger vi, om hendes forskellige aktiviteter og lignende, inden hun tager sig i det. Arne døde tilbage i 2005, efter 62 års ægteskab, men han er stadig med hende, og det samme er familien, der fejrer hendes fødselsdag her i weekenden.

Kirsten Novrup har to børn, forfatteren Svend, som mange vil kende fra denne avis’ spalter gennem over 50 år, og datteren Marianne, der er professor i Engelsk ved Syddansk Universitet i Odense. Desuden er det blevet til fire børnebørn og seks oldebørn, og rundt i stuen hænger der billeder af dem alle. På gulvet og diverse møbler er så tilmed i disse dage de mange billeder fra Kirstens liv, og hun er glad for gensynet.

- At se på de billeder i dag kalder på sjove og glade gymnasie-minder. Det er som at være der igen, siger hun, mens hun kigger rundt i stuen i det, hun kalder sit eget lille paradis.

NTM


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Dødsfald
- Guldbryllup
- Kerteminde-person ny formand for Nyborg Voldspil
- Farvel til Mr. Kjerteminde Avis
- Den fødte optimist fylder 95 år
- Fødselsdag: 90 år
- Set gennem glasset: Frank Sander fylder 70
- Hyldest-dag for veteraner kom til Kerteminde
- Ny serie: Hvad skal fremtiden mon bringe?
- Vi løber for Gitte
- Anni Stilling fylder 70 år den 12. august 2017
- En mand, der sætter sig store mål
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 20



Powered by Kjerteminde Avis :-]