Kirkegårdene har meget at fortælle

Onsdag 30. august 2017 kl. 15:04

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Kirkegårdene har meget at fortælle
Arrangementet sluttede med musik i Drigstrup Kirke. Foto: Emil Andresen

Kirkegårdene har meget at fortælle
Mange var mødt op for at høre om kirkegårdshistorie. Foto: Emil Andresen
En stor skare borgere tog mod indbydelsen til at besøge Drigstrup Kirkegård tirsdag aften for at høre interessante ting om denne særlige grønne plet, der i umindelige tider har været en del af sognets liv og kultur.

Kirkegårdleder Ulrich Christiansen holdt et kort oplæg om kirkegårdens betydning i fortid og nutid. Han kunne fortælle, at kirkegården i Drigstrup er måske 900 år gammel, og at den i gamle dage så helt anderledes ud end i dag.

Dengang var der ingen gravsteder, mens familierne vidste, hvor deres kære var blevet begravet. Kirkegården var heller ikke indhegnet, så kreaturer, høns og andre dyr havde fri adgang. Det blev der ændret på i midten af 1700-tallet og et par fæ-riste ved indgangen vidner stadig om, at man gjorde sig anstrengelser for at holde dyrene ude.

Knud Risskov fra Østfyns Museer oplyste forsamlingen om, at der i dag kun er bevaret fæ-riste på to kirkegårde på Fyn – i Revninge og i Drigstrup. Ristene er andre steder bevaret i stednavne som Nordre og Søndre kirkerist, som vi kender det fra Kerteminde.

Kurt Risskov førte forsamlingen rundt for at se på udvalgte gravsteder, hvor det var muligt at se, hvordan sæder og skikke har ændret sig, også når det handler om kirkegårde. Fra midten af 1800-taller er der fx bevaret en række gravminder, hvor både ord og symboler fortæller meget om den, der er begravet på dette sted.

Nu til dag er det som bekendt meget almindeligt at gravstene er meget kortfattede og næste anonyme, hvor inskriptionen ’Mor’ eller ’Far’ måske kun giver mening for de nærmeste

- Tidligere blev de fattigste begravet nord for kirken, mens der fx. ikke er gravsteder ind i kirken, som det ellers tidligere var meget almindeligt.

Senere kom der lidt mere orden i sagerne og kirkegården blev inddelt i afsnit efter de små bysamfund i sognet – Lille Viby, Over Kærby, Bregnør og så videre.

– En gruppe blev dog begravet uden for disse afsnit, og det var skolelærerne, fortalte Kurt Risskov. – Lærerne kom jo ofte udenbys fra, så de blev ikke rigtig regnet med i den sammenhæng.

En af de kendteste borgere fra sognet var Christen Madsen, der i de første årtier i 1800-tallet førte an i en vækkelsesbevægelse, der havde rod i Kerteminde-egnen. De vakte, som de kaldte sig, fordelte sig på lidt længere sigt i de indre missionske og de grundtvigianske, og en følge af vækkelsesbevægelsen blev Kerteminde-Dalby valgmenighed. Netop valgmenigheden rejste en særlig gravsten for at ære Christen Madsen.

En særlig kendt Drigstrup-borger var maleren Fritz Syberg, der er mindet med et relief på kirkens vestside. Maleren Ole Vedby Jørgensen fortalte om Syberg og benyttede det fantastiske sensommervejr til at give et indtryk af det landskab og den natur, som Syberg elskede og skildrede så flot.

– I mange år var Fritz Syberg meget begejstret for male akvarel og han tog teknikken med sig, da han begyndte at male med olie. Det betød, at han var nødt til at lægge lærredet på jorden for at malingen ikke skulle løbe ukontrollabelt på lærredet, fortalte Ole Vedby.

– Man kunne derfor ofte dengang se maleren ligge på knæ ude på en mark i de tidlige morgentimer for at male landskabet omkring Drigstrup.

Efter en indholdsrig spadseretur på kirkegården gik forsamlingen ind i kirken anført af Ole Vedby, der afsluttede arrangementet med nogle stemningsfulde sange.

Ole Vedby fortalte også yderligere om Fritz Sybergs liv i lyst og nød, om hans giftemål med to søstre, om hans tilhørsforhold til de andre fynske malere, specielt Johannes Larsen.

Ole Vedby underholdt også sammen med Mia Rubinstein med blues & Jazz. De spilllede og sang blandt andet Down By the Crossroad, Take Me To The River og Amazing Grace. Der blev sluttet af med fællessangen Marken Er Mejet. Til slut blev der serveret kaffe og småkager i våbenhuset.

Billedserie fra arrangementet her


Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Allehelgensgudstjeneste i Rønninge Kirke
- Onsdagscafe den 1. november
- Ungdomsgudstjeneste den 26. oktober
- Marslev-Birkende Pastorat får ny sognepræst
- Med Luther i Munkebo Kirke
- Reformationskoncert den 12. oktober
- Munkebo Kirke skal renoveres
- Samtaler om Danmark set indefra - Danmark set udefra
- Tour de Kerteminde på 10. år
- Stillegudstjeneste i Munkebo
- Kirkegårdene har meget at fortælle
- Onsdagscafe i Munkebo Kirke
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 582



Powered by Kjerteminde Avis :-]