3g - og hvad så nu? 1. kapitel: Skolestart for sidste gang.

Ny serie: Hvad skal fremtiden mon bringe?

Fredag 18. august 2017 kl. 16:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Ny serie: Hvad skal fremtiden mon bringe?
Veninderne Nora Agnes Kongsmark Gordon (tv) og Sofie Blessing Jørgensen Laubuch er spændt på tiden efter gymnasiet. Foto: Niki Treumer Mogensen.

3g - og hvad så nu? 1. kapitel: Skolestart for sidste gang.: Ny serie: Hvad skal fremtiden mon bringe?
Studenterhuen er for nogle et tidligt skridt i retningen af en karriere og et symbol på tre års arbejde og socialt liv i et lukket miljø. Når den er sat på hovedet, skal de unge imidlertid pludselig finde ud af, hvad de så vil med deres liv. Mulighederne er uendelige, så det kan være svært at gennemskue, hvad der skal ske. Kjerteminde Avis følger i det kommende år to unge kertemindere, der netop er begyndt i 3.g - for hvad skal der ske efter gymnasiet?


Det er en blanding af usikkerhed og længsel, der ses i øjnene på Sofie Blessing Jørgensen Laubuch, når hun skal svare på, hvad hun skal efter gymnasiet. For selvom hun glæder sig til at blive student, så er tiden derefter, som for mange som hende, et stort spørgsmålstegn.

- Det er svært. Man er 17 år og skal nu vælge, hvad man vil resten af sit liv, siger hun.

Sammen med veninden Nora Agnes Kongsmark Gordon sidder hun i et fællesområde på Nyborg Gymnasium, hvor de netop har haft anden skoledag i 3. g, da avisen møder dem. De virker lidt trætte men glade efter opstarten, og inden busturen hjem til henholdsvis Skrækkenborg og Revninge, hvor de bor med deres familier.

Reformer presser eleverne til at vælge rigtigt, tidligere
En række reformer af uddannelsessektoren efter årtusindskiftet har gjort, at de to piger og deres årgang forventes at komme hurtigt igang med studierne efter deres studenteksamen. Gymnasiereformen fra 2004 og følgende reformer har presset de unge til tidligt at vælge spor, så hvor man tidligere blot skulle vælge mellem sproglig og matematisk linje, skal de unge nu i en ung alder vælge mellem en række ret specifikke linjer.

Desuden er det bestemt ovenfra, at studenter, der påbegynder deres videre studier senest to år efter endt studentereksamen, kan gange deres snit, så de kan komme foran andre i køen til de attraktive studier, hvilket kan presse dem yderligere til at starte tidligt. Og så er der det med uddannelsesreformen, der kom til sidste år, og som nu forhindrer folk i at tage en videregående uddannelse, som fx en bachelor, hvis de i forvejen har en på samme niveau.

- Så det handler virkelig om at vælge rigtigt i første omgang, så man ikke pludselig er presset til at droppe ud af studiet før sidste eksamen, fordi man er blevet interesseret i noget andet. Så har man spildt en masse tid, siger Sofie Blessing Jørgensen Laubuch.

Strenge krav på drømmestudiet
Hun skal tale med en studievejleder en af de kommende dage for at finde ud af, hvad der skal ske efter sommerferien næste år. Hun går på en bioteknisk linje, hvilket egentlig blev valgt ved lidt af et tilfælde dengang, men hun er glad for det nu, og drømmen er at blive jordemoder. Der er bare det med karaktergennemsnittet.

- Det er jo vildt svært at komme ind. Jeg sigter efter Aalborg, men uanset hvad skal jeg nok have et snit på over 10 for at have en chance, og det er meget, siger hun.

3.g’eren har også tænkt på noget andet inden for videnskaben som følge af hendes interesse i bioteknologien, men studierne og jobbene efterfølgende kan være svære at blive klog på.

- Det ikke helt til at gennemskue, hvordan et job som jordemoder egentlig er, for det er jo ikke sådan, at man bare lige kan komme i praktik der. Det gør det sværere at vælge, fortæller Sofie Blessing Jørgensen Laubuch.

Vil gerne tage sabbatår og rejse til USA
Nora Agnes Kongsmark Gordon, der går på en kunstnerisk linje, virker lidt mere afslappet omkring næste år. Selvom hun som veninden er 17 år, så er hun født et år senere, og det har dermed hele tiden været tanken, at hun skulle have et sabbatår efter gymnasiet.

- Jeg vil rigtigt gerne ud og rejse. Måske til USA, og det kunne være spændende at arbejde derovre, siger hun, mens Sofie Blessing Jørgensen Laubuch nikker genkendende:

- Ja, det har du altid talt om.

Men selv det med at planlægge en rejse kan være en stor mundfuld i den alder, og det kan jo også være, der skal arbejdes lidt efter studentereksamenen for at spare sammen, medgiver Nora Agnes Kongsmark Gordon. Hun har iøvrigt tidligere tænkt på jurastudiet, men det er hun ikke så sikker på længere.

Gymnasiet bliver godt at få overstået
Pigerne har kendt hinanden siden 3. klasse, da Sofie Blessing Jørgensen Laubuch begyndte på friskolen i Revninge, hvor Nora Agnes Kongsmark Gordon allerede gik.

Egentlig var ideen, at hun ville have gået i 10. klasse inden gymnasiet, men hun ændrede mening i sidste øjeblik, og da Nora Agnes Kongsmark Gordon skule på Nyborg Gymnasum, valgte Sofie Blessing Jørgensen Laubuch samme sted. Her to år efter ser de begge frem til at blive studenter næste sommer.

- Ja, så er det overstået, udbryder Sofie Blessing Jørgensen Laubuch, mens vendinden ligeledes nikker.

- Ja, det bliver spændende at prøve noget andet, siger hun, inden de to bevæger sig ned mod bussen hjem mod Kerteminde.

NTM


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Dødsfald
- Guldbryllup
- Kerteminde-person ny formand for Nyborg Voldspil
- Farvel til Mr. Kjerteminde Avis
- Den fødte optimist fylder 95 år
- Fødselsdag: 90 år
- Set gennem glasset: Frank Sander fylder 70
- Hyldest-dag for veteraner kom til Kerteminde
- Ny serie: Hvad skal fremtiden mon bringe?
- Vi løber for Gitte
- Anni Stilling fylder 70 år den 12. august 2017
- En mand, der sætter sig store mål
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 220



Powered by Kjerteminde Avis :-]