Min barndoms jul

1. december

Torsdag 1. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

1. december
Denne nisse har været med til juleaften igennem 50 år. Foto: CKJ

Min barndoms jul : 1. december

Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den første i kalenderen, skal vi høre om juleaften i Mesinge i efterkrigstiden. Hans Erik Jørgensen fortæller:
- Ja jeg har jo holdt jul fra da jeg var 1 år gammel, fortæller Hans Erik Jørgensen, der i dag bor i Midskov med sin kone Merete. - I min barndom holdt vi jul på Bakkebo, der var mit barndomshjem, altså oppe på Stationsvej i Mesinge.

- Der holdt vi jul alle årene, lige indtil vi flyttede sammen i 1966, Merete og mig, og det gik på nøjagtig samme måde som alle andre steder - julen er jo jul.

- Vi havde på Bakkebo to stuer, køkken, badeværelse, soveværelse og alt det der. Af de to stuer var den ene den fine stue, og der blev juletræet sat. Far pyntede det sammen med mor. Vi kom ikke til, ungerne, vi var jo tre brødre, Jørgen, Knud og mig, fortæller han videre.

- Når så der skulle danses, blev dørene lukket op, ligesom dørene inde på Amalienborg, griner Hans. - Og så dansede vi rundt om juletræet og sang julesalmer. Om salmerne der blev sunget husker Hans: - Det er faktisk de samme salmer, som vi synger i dag, altså Julen har bragt og Dejlig er jorden, og alle dem der, og Nu det' jul igen. Du ved, den der, hvor vi løber rundt med hinanden i hænderne som en kæde gennem huset, den tror jeg man synger i mange familier.

Om det med julegaverne fortæller han: - Der var ikke nær så mange gaver som i dag. Og jeg kan sige dig sådan noget som cola, og alt det der, det fandtes jo ikke, så til jul, der vidste Jørgen, Knud og jeg at der købte far en kasse sodavand med 24 stykker i, og den holdt nytår over. I dag havde man jo drukket det på en dag!

Om julemiddagen husker Hans at den var sammensat af andesteg, flæskesteg, medisterpølse og selvfølgelig risalamande, brunede kartofler og sovs.

Som ved enhver anden juleaften rundt omkring i det danske juleland er det familien der er i højsæde. Om familien Jørgensens jul fortæller Hans: - Ja det var jo mine to brødre Jørgen og Knud, min mormor og morfar, min far og mor. Også Juledag og 2. Juledag var vi sammen, og der var vi enten ved min moster eller noget andet noget.

- I efterkrigstiden var der rationering, men vi var jo så heldige at mor havde et pensionat, hvor hun havde mejerister boende, så vi manglede aldrig smør, ost, mælk og fløde.

Og sådan kunne en jul se ud i efterkrigstidens Mesinge.

Følg med igen i morgen, hvor vi åbner lågen til den 2. december.

Tekst af Caroline Kryger Jørgensen


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 400



Powered by Kjerteminde Avis :-]