Torsdagens mest læste uge 3

Revninge bobler af aktivitet

Søndag 24. januar 2016 kl. 10:44

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Revninge bobler af aktivitet
Ved et LAN-parti er unge samlet om computerspil

Torsdagens mest læste uge 3: Revninge bobler af aktivitet
Skt. Hans er en af de faste traditioner i Revninge
I serien om de 12 landsbydistrikter i Kerteminde kommune er vi kommet til Revninge, hvor Revninge Sogneforening er tovholder for rigtigt mange aktiviteter.
Med Revninge Sogneforening som omdrejningspunkt er der masser af aktiviteter for de cirka 250 husstande i landsbyen.

Sogneforeningen er startet i 1978, og den lever i bedste velgående med et væld af meget forskelligartede aktiviteter for beboerne i Revninge og omegn.

Vi har mødt formanden for sogneforeningen, Annelise Greve, i Sognegården, hvor en del af foreningens aktiviteter foregår. Annelise er selv flyttet til Revninge for cirka 25 år siden i forbindelse med ægteskab med en revninger.

Som formand for sogneforeningen erklærer hun sig glad og tilfredse med landsbylivet, og det er i det hele taget hendes indtryk, at revningerne er godt tilfredse med deres liv i landsbyen lige uden for Kerteminde.

Titlen på Revninges Facebook side. ”Revninge – den skønneste landsby på Fyn”, siger i sig selv en del om den optimisme, som Revninge bobler af. Der er udvikling og fremdrift i byen, hvor sogneforeningens formand blandt andet glæder sig over en del nye børnefamilier.

Otte nye husstande
– Siden august 2015 har jeg besøgt otte nye familier i Revninge, fortæller Annelise Greve, – Og de seks af de otte var børnefamilier. Jeg lægger da også mærke til, at man ofte ser unge mennesker med barnevogn på vej gennem byen. Der er en del unge, der flytter hertil og en del af dem kommer netop på grund af skolen. En hel del af børnene i Revninge går da på friskolen, og samtidig er skolen en vigtig arbejdsplads for revninger. Annelise Greve er selv ansat på skolen.

De mange besøg, hvor sogneforeningen byder velkommen til tilflyttere, fortæller også en del om, at der er grøde i befolkningsudviklingen i Revninge. Annelise Greve mindes, at der på et tidspunkt var tre huse til salg i landsbyen, men pludselig var de solgt, og i dag er der ingen ”Til salg” skilte i byen.

Tilflytningen af børnefamilier har også betydning for, at skolen lige nu arbejder med planer om at etablere en børnehave og en vuggestue.

Skolen har stor betydning
Fra førstesalen på sognegården, hvor interviewet foregår, har vi udsigt til friskolen, der er nabo til sognegården. På mere end én måde betyder skolen meget for livet i landsbyen.

– Sogneforeningen har et rigtig godt samarbejde med skolen, fortæller Annelise Greve videre.

– Det betød rigtig meget for os, at skolen kunne overtage sognegården. Det skete den 1. januar 2014. Byrådet besluttede at kommunen skulle forsøge at sælge sognegården. Vi kæmpede for at beholde sognegården som aktivitetssted, og det var en rigtig god løsning, at skolen i den situation kom på banen. I dag deler vi sognegården. Sogneforeningen bruger meget lokalerne på førstesalen, som er blevet sat i stand, blandt andet for LAG-midler. Samtidig har skolen aktiviteter her, og det kan vi sagtens finde ud af at deles om.

Her og nu er 60 husstande ud af de 250 mulige medlemmer af sogneforeningen. Kontingentet er 200 kr. om året for en husstand, og Annelise Greve så selvfølgelig gerne, at endnu flere løste medlemskab. Når hun selv blev medlem, skyldtes det et ønske om at lære de mennesker at kende, som hun bor iblandt og at bidrage til at styrke fællesskabet i landsbyen.

Populære aktiviteter
– Men selvfølgelig er ingen forpligtet til at deltage i aktiviteterne, understreger hun. – Det er ikke alle, der har interesse i det. Ikke desto mindre samler sogneforeningens aktiviteter rigtigt mange mennesker hen over året.

Nogle af de populære faste aktiviteter er julebanko, der kan samle op mod 100 beboere fra landsbyen. Desuden loppemarkedet, og når kræfter rækker til det, også dilettantforestilling eller det lokale grand prix. Hver sommer er der motionsløb arrangeret af sogneforeningen. Skt Hans arrangementet er også en fast tradition.

– Vi gør det vi kan, fastslår Annelise Greve. – Det er frivillige, der driver aktiviteterne, og det skal være sådan, at man kan overkomme det.

Bestyrelsesmedlemmerne har også så meget at se til, at de er godt tilfredse med, at et menigt medlem Niels Wilhelm Nielsen sagde ja til at repræsentere Revninge i Landsbyrådet, der dækker hele kommunen.

Fra LAN-parti til småbørnstræf
I den kommende weekend er der LAN-parti, hvor 20-25 unge samles med computere på friskolen og spiller natten sort i fællesskab. De slutter lørdag kl. 10, samtidig som et småbørnstræf begynder i sognegården. Her mødes familier med små børn for at være sammen om aktiviteter for og med børnene.

Sogneforeningens bestyrelse står for en hel del af aktiviteterne, men Annelise Greve glæder sig over, at mange andre kommer med idéer til aktiviteter, og at nogle aktiviteter også mere eller mindre bliver overtaget af andre.

– Gennem mange år har vi fx haft en ungdomsklub, der typisk samlet 20-25 unge, fortæller formanden.

– Klubben er drevet af forældre, og nogle af tovholderne har været med så længe, at klubben nu kan fortsætte i kraft af deres indsats og i princippet uden om sogneforeningen. Andre klubber med mere løs tilknytning til sogneforeningen er jagtforeningen, knallertklubben og foreningen, der hæger om en Tuxham motor.

Fredagscaféen er endnu en aktivitet i sogneforeningen. Normalt samler fredagscaféen 10-15 deltagere. Den finder sted én gang om måneden. Sidste gang blev der gjort lidt ekstra ud af caféen, og deltagerne nød blandt andet et glas champagne.

Annelise Greve har rigtig mange aktiviteter at fortælle om. Fire gange om året bliver medlemmerne informeret gennem et beboerblad, som deles ud af bestyrelsesmedlemmerne.

Tour de Revninge
Tour de Revninge samlede sidste år omkring 25 deltagere, der besøgte tre ejendomme, hvor beboerne havde meldt sig som værter. Havevandringen har der også været god tilslutning til, og for nogle år siden førte smeden Ejner Jacobsen en god flok revninger med rundt i landsbyen, hvor han er barnefødt. Her fik de mange fortællinger om tidens gang i den lille by.

Geografisk strækker Revninge sig vidt. Søvangsparken, der ligger tættere på Kerteminde, hører fx med, og mod øst strækker sognet sig helt til Sibirien, som en klynge huse syd for Lundsgård-skovene kaldes.

Annelise Greve medgiver, at det nok ikke er alle, der føler sig som revninger, men det er i den sidste ende udstrækningen af Revninge sogn, der bestemmer, om man bor i sogneforeningens område.

Flere beboere fra Søvangsparken har på det seneste været involveret i forskellige aktiviteter. Fire beboere herfra deltog fx på et førstehjælps- og hjertestarterkursus, som fornylig er gennemført. Hjertestarteren er doneret af Dansk Folkehjælp, og den vil meget snart blive sat op på sognegården.

Endnu en aktivitet i sognegården skal nævnes. Det er det lokalhistoriske arkiv, der tidligere holdt åbent en gang om måneden, så historisk interesserede kunne fordybe sig i arkivmateriale om Revninge.

Ombygning har betydet, at arkivet har været lidt på standby i en periode, men nu er materialet flyttet til førstesalen i sognegården, og snart bliver det tilgængeligt igen.


Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Revninge kom tilbage på landkortet
- Hærværksramt byskilt vil blive lavet snarest
- Hvem har et horn i siden på Revninge?
- Friskolen spiller Holbergs "Jeppe på Bjerget" som musical
- Revninge bobler af aktivitet
- Førstehjælp i Revninge
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 271



Powered by Kjerteminde Avis :-]