Kommentar til John Skov Hansens forslag om friplejehjem

Tirsdag 17. oktober 2017 kl. 07:55

Kommentar til John Skov Hansens forslag om friplejehjem
I et indlæg i kjavis lørdag den 14. oktober præsenterer John Skov Hansen, Borgerlisten et forslag om friplejehjem. Annette Langhoff, byrådskandidat for SF har nogle kommentarer til forslaget.


John Skov Hansen beskriver det som et ønske om, at plejehjemmene får større frihed til at udvikle sig som de ønsker.

Det har jeg nogle kommentarer til. Det er nemlig helt afgørende, at vi tænker os grundigt om.

Hvis vi skal lære nye metoder, kan det ikke hjælpe, at vi farer afsted, som hovedløse høns og indfører friplejehjem pludseligt og for alle.

Friplejehjem er da en spændende ide, som jeg udgangspunkt godt kan gå ind for, hvis det indebærer en omfattende bruger- og personaleinddragelse.

MEN det skal være inden for budgetforligets ramme, og hvis friheden indebærer, at plejehjemmet gør forskel på beboerne, så kan jeg ikke være med. Der skal være lige vilkår for alle.

Lokale indkøbsaftaler kan være en del af friplejehjemmets muligheder, men det er uheldigt, hvis den enkelte går efter at høste gevinster på sit eget område.

Det kan være, at en enkelt leder kan få gode aftaler hjem, fx i kraft af gode relationer. Det kan til gengæld gå ud over andre, som måske ikke har en god indkøbschef som leder. Han eller hun kan så til gengæld være en rigtig god personalechef. Vil det være ok?

Hvis lokale aftaler skal på plads, må det være inden for områder, som ikke går ud over basale ting som f.eks. hygiejne.

John Skov Hansen skriver om fejlslagne indkøb, og i den forbindelse om ’robottoiletter’? Jeg tænker, at du mener robotstøvsuger og kombinationstoiletter, som har indbygget skyl og tørring?

I mine øjne er disse hjælpemidler gode, forudsat, at de anvendes, hvor den enkelte bruger kan have gavn af det. De nye hjælpemidler skal også indføres på en ordentlig måde, dvs. med respekt for brugeren. De skal ikke indføres som et eksperiment på en enhed og straks bredes ud til alle.

Vi har at gøre med beboere, som skal have god tid til omstilling, og ansatte, som ikke skal føle sig kørt over.

Hvad jeg godt kan forestille mig i forhold til friplejehjem, er et økonomisk råderum til det, som man i fællesskab har besluttet sig for, at man gerne vil bruge sine fælles penge på. Om det er til udflugter, madlavning eller en fælles hund, eller hvad man nu kunne ønske sig. Jeg går klart ind for medbestemmende fællesskab.

Et friplejehjem er en selvejende institution. Hvordan vil John Skov Hansen sikre, at den daglige drift kører så økonomisk fornuftigt, at kommunen ikke skal være garant og feje stumperne op, hvis plejehjemmet går konkurs, som vi har set det med private plejeaftaler?

Venlig hilsen
Annette Langhoff
Byrådskandidat for SF