De første havnearealer udbydes snart til salg

Torsdag 5. oktober 2017 kl. 17:40

De første havnearealer udbydes snart til salg
Et overbliksbillede over Kerteminde kan snart komme til at tage sig helt anderledes ud. Havneudviklingsplanen er snart i gang. Foto: Emil Andresen.

Havneudviklingen sættes snart i gang. De første etaper kommer ifølge forslag fra økonomiudvalget i udbud fra 1. november. - Kører man altid med livrem og seler, så kommer man aldrig nogen vegne, siger borgmesteren.

- Det er fantastisk, at vi er ved at tage det næste skridt her, lyder det fra kommunaldirektør Tim Jeppesen, da han omtaler udbuddet af tre arealer ved Kerteminde Havn, de første der sættes i udbud i arbejdet med den nye havneudvikling.

Kerteminde Havneplan 2017, som et flertal i byrådet bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Kertemindelisten og SF vedtog tilbage i februar, er således et skridt tættere på realisering.

En del borgere og politikere, herunder de Radikale, er imod planen, som de synes først bør laves og udføres, efter at kommunen har udviklet en kultursarvsmasterplan, mens andre mener, at et nyt byråd bør få lov at træffe beslutningen.

Borgmester Hans Luunbjerg mener imidlertid, at tiden er den rette til at gå videre med planerne.

- Kører man altid med livrem og seler, så kommer man ingen vegne. Vi tror på det her projekt, og med den medgang, kommunen oplever for tiden, for eksempel med golfbanen, så er mit indtryk, at det her bliver en attraktiv vare. Desuden er markedet med os lige nu, siger han, og uddyber, at nok kunne der være flere nej-sigere til planen i det kommende byråd, men der kan lige så vel være færre.

Tim Jeppesen påpeger også, at sådan en udvikling tager mange år og forløber over mange byrådsperioder uanset hvad.

- I Middelfart fik de en pris for flot udvikling af deres havneareal, og der havde processen taget 25 år, siger han.

Ikke færre parkeringspladser
De tre arealer, der står til at komme i udbud, ifølge aftalen lavet på økonomiudvalgsmødet onsdag, går under betegnelserne Strandkilen Nord, Strandkilen Syd samt Nordre Havnekaj.

Det første er området nord for rådhuset, hvor arealet bliver skåret op og udbudt i tre bidder, som hver er mellem 1.122 og 1.585 m2. Således vil også mindre, måske lokale, investorer have muligheden for at være med, men en enkelt investor kan også byde på og købe alle tre. På arealet må der i alt maksimalt bygges ca 1.400 etagemeter, hvilket anslås at blive til omkring 20-30 lejligheder. Byggeriet må være mellem 1,5 og 2,5 etager i højden.

Omend byggeriet her vil inddrage en mængde parkeringspladser forsikrer Tim Jeppesen, at der, når Havneudviklingsplanen er gennemført, vil være lige så mange parkeringspladser som før arbejdet går igang.

Over 10.000 m2 nye bolig og erhverv med mere
Strandkilden syd er området, hvor rutebilstationen og bygningen, der huser turistkontoret og biblioteket i dag ligger, et område på i alt 3.746 m2. Dette andet område udbydes som et samlet byggefelt, hvor der kan bygges maksimalt 2.300 m2, hvoraf op til 1.600 bliver anvendt til en dagligvarebutik.

Køber vil her skulle acceptere, at turistkontoret og biblioteket fortsat i en årrække vil ligge i den nuværende bygning, inden de sammen, efter planen, kan flyttes til en ny bygning på Nordre Havnekaj. Bygherren vil imidlertid kunne påbegynde byggeriet af dagligevarebutikken, som vil ligge, hvor rutebilstationen pt. ligger - denne flyttes til et areal vest for Islandsgade på havnen.

Øst for Islandsgade, ved FAF-siloen og altså mellem Grønlandsgade og Nordre Havnekaj, er netop delen benævnt Nordre Havnekaj, og også denne sælges som et samlet felt.

Dette er i alt på 5.448 m2, hvor den, der i sidste ende køber grunden, kan bygge op til 6.600 m2 bolig og erhverv - hertil kommer de m2, der skal bruges til biblioteket og turistkontoret. Byggeriet ville rumme op til 60, og måske lidt flere, boliger, samt cafeer med mere, og kan blive op til fire etager i højden, højest omkring FAF-siloen. I alt vil der altså på de tre felter kunne bygges på over 12.000 m2, mere bolig og erhvervsejendomme.

Første spadestik måske i 2019
På den første af de tre udbudte arealer er der tale om et almindeligt udbud, mens der i de to sidste indgår en option, der betyder, at den, der vinder buddet, og et udvalg lavet af kommunen - bestående af blandt andet tre byrådspolitikere, kommunaldirektøren og en repræsentant fra Østfyns Museer - i de følgende seks måneder vil arbejde sammen om at udfærdige planen for området. Kan enighed ikke nåes, vil buddet gå til den næste i rækken af udbydere.

- Dette betyder mere arbejde for kommunen efter udbuddet, og vi har også talt om at lave en lokalplan inden. Vi mener dog, at det er bedre at tage dialogen med dem, der arbejder med det her til hverdag. Dermed bliver planerne ikke for stramme for dem i første omgang, siger Hans Luunbjerg.

Udbuddet begynder altså ifølge planen 1. november og vil vare til 15. januar. I perioden derfra og til 1. marts bedømmer kommunen de indkomne bud, mens beslutninger, om hvem der skal tilbydes muligheden for at købe grundene, forventes taget i april.

Herefter følger de seks måneder til udvikling af planerne. Fra kommunens side forventer man derfor, at første spadestik ville kunne tages i begyndelsen af 2019.


NTM