Teletaxaen er landsbyernes livsnerve

Onsdag 7. juni 2017 kl. 14:38

Teletaxaen er landsbyernes livsnerve
Der kan være langt mellem busserne på Hindsholm, og med en evt. lukning af teletaxaen vil mange bogstaveligt talt være på Herrens Mark


Arrogant administration indstiller teletaxaordningen til lukning per 1. august. Formand for Landsbyrådet Steen Hjorth forholder sig meget kritisk overfor forslaget, men er ikke overrasket. - Der er før blevet taget beslutninger hen over hovedet på borgerne - hvorfor vil man ikke dialogen, vil han gerne vide. - Samskabelse handler jo i den grad om at tale med hinanden!

På onsdagens møde i Miljø- og Teknikudvalget stilles et forslag fra administrationen om at spare teletaxaordningen væk og på denne måde spare 770.000 kr. Dette for at sikre budgetoverholdelsen indenfor udvalgets driftsområde. Men formand for Landsbyrådet Steen Hjorth råber vagt i gevær: - Teletaxaordningen er en livsnerve for mange af os der bor i kommunens landområder, udtaler han i dag til Kjerteminde Avis.

- Der er jo mange forskellige forslag til besparelser i den sagsfremstilling, men uanset hvad er det jo en forringelse af ordningen, fortsætter han.
- Det harmonerer slet ikke med kommunens ønske om at samskabe med landsbyområderne i kommunen. Landsbypolitikken siger jo netop, at det er vigtigt at få udvidet tiderne. Landsbyrådets holdning er at man skal kunne bruge teletaxa, omend ikke 24/7, så i det mindste i det tidsrum der er sat af i dag. For nogen er dette livsnerven. Fx Hindsholm benytter jo i følge sagsfremstillingen muligheden for teletaxa rigtig meget.

Arrogant oplæg fra administrationen
Steen Hjorth er af den holdning, at forslaget tangerer til respektløshed overfor kommunens yderområder. - Det grænser til at være arrogant. Landsbyrådet lægger op til, at der burde være en tættere dialog mellem brugerne og kommunen i denne forbindelse, men der har aldrig været nogen dialog, fortæller han. - Det er ensidig kommunikation derfra.

Administrationens regnedrenge er på spil
Steen Hjorth er overbevist om, at man ikke på politisk niveau ønsker at sløjfe teletaxaordningen. - Det er ren og skær regnedrengenes værk, og det har vi set utallige gange indenfor det seneste år. Der kommer nogle udspil fra administrationen som er rent regnearksarbejde i forhold til hvor der kan findes besparelser. Forslag, som er grebet ud fra regneark, og ikke ud fra virkeligheden. Vi har set det med sognegårde, klubhuse og meget andet.
Derfor ønsker Landsbyrådets formand at rette kritikken mod administrationen: - Ingen har snakket med os i Landsbyrådet om det her, og det kommer som en bombe. Sagsfremstillingen er det første konkrete vi ser.

Samskabelse kræver at man snakker sammen
Miljø- og Teknikudvalget står i dag overfor at skulle behandle punktet. Steen Hjorth har denne opfordring til politikerne og til kommunen:
- Det kræver at parterne snakker sammen hvis man har et ønske om at samskabe med borgerne. Inden man træffer beslutninger bør man da få de mennesker i tale, som beslutningen uigenkaldeligt vil berøre. Det vil få konsekvenser, ikke mindst for bosætningen. Dette er et eksempel på, at lader man regnedrengene bestemme kan man risikere, at der træffes beslutninger som har konsekvenser i forhold til virkeligheden.

Steen Hjorth erkender at der skal spares: - Jeg kan da heller ikke på stående fod fortælle hvor man så ellers kan spare, men jeg tror man skal tænke sig grundigt om inden man tager en beslutning. Man bør se på om der er områder hvor teletaxa ikke bruges så meget, man er nødt til at forsøge at differentiere, slutter formanden for Landsbyrådet.

RMJ