Ugens mest læste uge 9

Uenighed om formålet med en masterplan

Søndag 5. marts 2017 kl. 07:59

Uenighed om formålet med en masterplan
Kerteminde by omkring Ndr Havnekaj og Strandkilen står foran en kæmpe fornyelse Foto: Emil Andresen

Ugens mest læste uge 9: Uenighed om formålet med en masterplan
Radikales Dorte Schach slog til lyd for en kulturarvsmasterplan, der skal lægge til grund for Kertemindes udvikling
Forligspartiernes eget syn på en kulturarvsmasterplan blev vedtaget efter at Radikale Venstre til februar måneds byrådsmøde havde indsendt et forslag om, at man laver en Kulturarvsmasterplan for Kerteminde by. En plan, der i følge Radikale skal laves inden man planlægger en eventuel byudvikling. Men flertallet så anderledes på sagen.

Hvad er formålet med en Kulturarvsmasterplan - og kommer den før eller efter en byudvikling er sat i gang. Det spørgsmål blev stillet ved februar måneds byrådsmøde, hvor Radikales forslag om at udarbejde en egentlig masterplan inden man laver en byudviklingsplan blev nedstemt.

Radikale fremlagde deres forslag om en kulturarvsmasterplan således:
- Kerteminde har gennem de seneste år set flere strandede havneplaner, og Radikale Venstre mener der er brug for en kulturarvsmasterplan, udarbejdet i samarbejde med Kulturstyrelsen og byens museer med det formål en gang for alle at få retningslinjer for hvordan byen skal udvikles med hensyn til historie, tradition og kultur, sagde Dorte Schach, Radikale Venstre. Vi skal inddrage eksperter med forstand på vores kulturarv. Kun sådan får vi ro på bagsædet, konkluderede hun.
Dorte Schach inddrog senere et citat af Nyborgs borgmester, Venstremanden Kenneth Muus, i diskussionen, da Nyborg har haft stor succes med deres egen kulturpolitik omkring Nyborg bys udvikling, og lige netop Østfyns Museer har hovedkontor i Nyborg.

Men et flertal besluttede sig i stedet for borgmesterens punkt, der lød som følger: Forslagsstillerne ønsker at sikre byens kulturarv. Udviklingen af havneområderne skal således ske i tæt integration med byens eksisterende arkitektur. Det er derfor vigtigt, at byens eksisterende kulturarv og kulturværdier synliggøres i processen om udvikling af havneområderne, således at den nye arkitektur trækker de eksisterende kvaliteter ind og afspejler byen og historien.

Ændringsforslagsstillerne er enige om at dette arbejde, der vil ske i dialog med Østfyns Museer , skal integreres i processen med udvikling af havneområderne.

Borgmesterens forslag er udarbejdet i samarbejde med forligspartierne A, SF og Kertemindelisten.

- Vi siger ja til forandring, for vi skal sætte tingene i bevægelse, sagde Lars Bo Jensen, Kertemindelisten. - Havnen skal udvikles som en selvstændig, men integreret bydel der spiller sammen med byens eksisterende arkitektur og historie. Disse skal således agere rettesnor for udviklingen af havneområdet. Det giver god mening at inddrage Østfyns Museer og andre interesserede.
- Ndr. Havnekaj er et kunstigt skabt industriområde, det er et opfyldt inddæmmet område, og det har været en vigtig del af Kertemindes udvikling gennem de sidste 100 år og den fortjener at skille sig ud arkitektonisk. Og det bør afspejle både industrihavnen og middelalderbyens værdier. Vi skal udvikle sådan at de kommende generationer også kan være stolte af det.

Forvirret på et højere plan
Jutta Nielsen, Enhedslisten, har ikke lagt skjul på, at hun ikke har forståelse for den proces der ligger bag både forliget bag byudviklingen, og hun har efter eget udsagn heller ikke forståelse for forskellen mellem Radikales forslag til en byudvikling, og forligspartiernes eget forlag: - En kulturarvsplan er jo der hvor man starter fra bunden og hvor man kigger på hvordan hele bykernen ser ud, og hvorfor er der lavet et ændringsforslag til de Radikales - det mangler jeg en forklaring på. Radikales forslag betyder jo ikke, at den nuværende plan ikke kan fortsætte med at køre.

Man tager modsat fat
Konservatives Lars Ole Valsøe forsøgte efterfølgende at afkode forslagsændringen således: - Jeg læser de Radikales forslag således, at der forinden igangsætningen af en by- og havneomdannelsesplan skulle laves en kulturarvspolitik for hele byen, og så ud af det kunne havne- og byomdannelsesplanen udgå. Forligspartiernes ændringsforslag afventer jo ikke en sådan plan, man tager i følge borgmesterens eget udsagn modsat fat.
Til dette svarede borgmesteren, at Lars Ole Valsøe har opfattet forligspartiernes forslag korrekt.

Radikale har ikke patent på kulturarv
- Jeg hører ikke nogen sige at et fællesskab omkring kulturarv ikke er vigtig, sagde Kertemindelistens Sonja Rasmussen. - Men der er forskel på måden vi gør det på. Vi synes der er rigeligt med rapporter og planer, vi bør integrere kulturarvsplanen i arbejdet med lokalplanerne i stedet. Forskellen på vores og Radikales forslag er at forligspartierne ikke ønsker at stoppe op og lave nye rapporter og planer.

- Det er i lokalplanerne man bl.a. arbejder med det arkitektoniske og bygningernes udtryk, fortsatte formand for Miljø- og Teknik Jesper Hempler (F). - Selve forslaget fra Radikale lyder tiltalende, men jeg har behov for at vide hvad der ellers er bag.
Han gav udtryk for ikke at forstå Radikales brug af Nyborg, der for ham står som et skræmmeeksempel på byudvikling. - De står da som et eksempel på hvordan man absolut ikke skal udvikle en havn. Så nu bliver jeg da forvirret!

Artiklen om Radikales forslag til en kulturarvsmasterplan kan ses HER

RMJ