Fredagens mest læste uge 33

Rådhus hverken vælter læs eller løser problemer

Søndag 21. august 2016 kl. 10:49

Fredagens mest læste uge 33: Rådhus hverken vælter læs eller løser problemer
Borgmester Hans Luunbjerg ønsker at oplyse borgerne om at et rådhus kun er en lille del af det kommende anlægsbudget Foto: Emil Andresen
Borgmester Hans Luunbjerg udtaler om gårsdagens borgermøde, at han fik formidlet det han gerne ville om det kommende budget. Han er dog godt klar over, at der er mange følelser i spil omkring planen for et nyt rådhus, og at borgerne kan have svært ved at forstå hvorfor man skal spare, når man samtidig skal bygge nyt.

For borgmester Hans Luunbjerg er det vigtigt at forklare borgerne i sin kommune hvordan drift og anlæg hænger sammen, og hvorfor det giver god mening at bygge et nyt rådhus, også selvom man skal spare på velfærdsområdet samtidig.

- Jeg fik i går gode muligheder for at forklare folk hvordan det hænger sammen, og jeg fik fornemmelsen af at der var forståelse. Der var i hvert fald nogen der fik aha-oplevelser, udtaler han til Kjerteminde Avis.

Du talte om, at man kan blive nødt til at udsætte anlægsudgifter, gælder det også rådhusbyggeriet?
- I princippet kan man stille på alle anlægsudgifter som man vil, om det er Langeskov Skole, Marslev Børnehus eller rådhuset, det er det som budgetdrøftelserne går ud på. Rådhuset er sådan som det ud i øjeblikket budgetsat i 2018/19.

- Men ud af de 160 mio.kr. vi har i nettoanlæg over de næste fire år, så står rådhuset for under en fjerdedel af disse anlægskroner, som det drejer sig om. Så det er jo ikke rådhuset der enten vælter læsset eller løser alle problemer.

Men det er jo svært at forklare borgerne
- Det er vores løbende driftsindtægter g udgifter vi skal have balance i, og her har rådhusbyggeriet ingen effekt. Og driftsindtægten er langt under det mål vi politisk har sat for at opnå en økonomi i balance, og vi er nødt til at lave tilpasninger af driften. Det er medicinen, om vi kan lide den eller ej. Dem der argumenterer for at lader man være med at bygge rådhus kan man løse alle problemerne, de er direkte i modstrid med fakta, og derfor vil jeg gerne invitere både Lena Bækholm og Jan Sandison fra facebookgruppen mod rådhuset op på mit kontor for at forklare dem hvordan det hænger sammen, så de kan bringe det ud i gruppen. Det er svært at diskutere på et grundlag der ikke indeholder fakta.

Hans Luunbjerg havde egentligt forventet et større opbud af folk der er imod rådhusbyggeriet. - Jeg har ikke overblik over hvor facebookgruppen imod rådhuset er placeret, og så vidt jeg er orienteret er der ti gange så mange vælgere i kommunen end det antal de har bag sig på 1300 medlemmer. Så det er ikke nødvendigvis repræsentativt for vælgerne, udtaler han til Kjerteminde Avis.

Nyt rådhus vil give penge til driften hvert eneste år
Om hvorfor vi skal have et nyt rådhus forklarer Hans Luunbjerg til dem som stadig ikke har forstået hvorfor: - Administrative driftsbesparelser gør, at vi har mulighed for at bruge nogle flere penge på service. Hver eneste krone vi sparer administrativt kan vi bruge på serviceopgaver, og det er jo præcis det folk efterspørger. Og vi kan bruge flere penge bl.a. hvis vi bygger et rådhus. Og vi kan blive bedre til at forklare hvad fakta er, indrømmer han.

RMJ