Ugens mest læste uge 21

Beslutningen om nyt rådhus er truffet

Søndag 29. maj 2016 kl. 16:20

Ugens mest læste uge 21: Beslutningen om nyt rådhus er truffet
Med et meget snævert flertal har Kerteminde Byråd her til aften besluttet, at der skal bygges et nyt rådhus, som ud over selve rådhuset også skal huse bibliotek og turistbureau.

De to udbrydere fra Borgerlisten – Solveig Gaarsmand og Jørgen Schou sikrede det snævre flertal 13-12, der betyder, at der skal bygges nyt rådhus i Kerteminde. Beslutningen blev truffet efter en lang debat og foran et stort publikum, der efter klapsalverne at dømme klart var på rådhus-modstandernes side.

Argumenterne var mange både for og imod. Til overraskelse for en del argumenterede både tilhængere og modstandere af rådhuset med kommunens dårlige økonomi. Den ene side fremhævede de driftsbesparelser, som man venter at opnå med et nyt rådhus, med Jørgen Schous ord ”mindst 3,7 mio kr.” Penge som vil frigøre midler til den almindelige drift eller med andre ord, til velfærd.

Modstanderne fremhævede derimod kommunens ringe økonomi og den faldende likviditet som en væsentlig årsag til at sige nej tak til rådhuset.

Fire partier på nej-fronten havde indgået en usædvanlig aftale om at gå mod rådhuset. Det var Enhedslisten, de Radikale, de Konservative samt Dansk Folkeparti. Samarbejdet byggede på en opfattelse af, at denne beslutning ikke handler om partipolitik, og at man derfor sagtens kunne finde sammen mod rådhusplanerne.

SF fremsatte et ændringsforslag, der først og fremmest handlede om, at et nyt rådhus skulle opføres ved Kulturhus Fjorden. Jesper Hempler fra SF sagde, at dette her og nu forhindres af strandbebyggelseslinjen, der imidlertid står for fald, hvis et folketingsflertal ønsker det, og han forestiller sig, at det netop på dette sted vil være relativt nemt at få en dispensation igennem.

Jesper Hempler lagde ikke skjul på, at en tanke med SF’s forslag også var, at det ikke ville gøre spor, hvis en beslutning om et nyt rådhus blev skubbet i tid, så man får en chance for at se om kommunens økonomi retter sig. Forslaget har tidligere været fremført af Dansk Folkeparti, der i denne situation ikke ønskede at støtte forslaget på grund af hensynet til kommunens likviditet. Kun SF stemte for dette forslag, Dansk Folkeparti undlod at stemme.

Socialdemokraterne har hele vejen igennem støttet forslaget om at samle administrationen. For Socialdemokraterne fremsatte Kasper Olesen et ændringsforslag, hvoraf det blandt andet fremgik, at ”Rådhuset omfatter et bibliotek med et bruttoareal på 450 m2 og et turistbureau med et bruttoareal på 200 m2. Rådhussalen indgår som en integreret del af den samlede bygning således, at der ikke afsættes særskilte midler til etablering af en byrådssal. Det samlede byggeri på 82,5 mio.kr. finansieres som i direktionens indstilling.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Venstre og løsgængerne Jørgen Schou og Solveig Gaarsmand støttede dette forslag, der dermed var vedtaget.

KJ