I dag er alle unge talentfulde

Fredag 20. oktober 2017 kl. 09:29

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

I dag er alle unge talentfulde
Tre ud af fire vælger gymansiet efter grundskolen, men vi har ikke brug for at så mange bliver akademikere, skriver Egon Hansen, der er branchekonsulent i organisationen Arbejdsgiverne

I dag suser 73 procent af en ungdomsårgang direkte ind på gymnasiet. Det gør de blandt fordi, at man har skabt en myte om, at det er det eneste valg for en ambitiøs ung mand eller pige.

Og hvem vil ikke være ambitiøs i dagens præstationssamfund, hvor alle har talent, der skal fremvises på tv i bedste sendetid?

Unge mennesker har i dag brug for stress-coaches og psykologer for at kunne håndtere de store forventninger til sig selv.

I denne tidsånd trives gymnasiet rigtig godt – da alle muligheder her står åbne. Her kan man blive alt fra advokat til astronaut, og man behøves endda ikke træffe beslutningen lige nu.

Sådan er virkeligheden bare ikke. Vi har ikke brug for, at alle bliver akademikere. Det er heller ikke alle, der egner sig til at være akademikere. Vi har derimod brug for en lang række af forskellige fagområder, for at vores samfund kan fungere. Det får vi bare ikke i dag og derfor mangler vi arbejdskraft i håndværksfagene og i industrien.

Da jeg var ung og fik min realeksamen, var der ikke nogen, der så skævt til en erhvervsuddannelse. Jeg valgte at blive elektriker, hvilket har givet mig et spændende arbejdsliv som både ansat el-installatør, selvstændig el-installatør og senere selvstændig med en virksomhed, der fremstillede automationsudstyr til industrien. Og alle årene har der været stor efterspørgsel på mine kompetencer.

Som samfund - forældre, lærere, skoler - skal vi være langt bedre til at stimulere de unge til at træffe nogle valg, som de faktisk kan indfri. Eksempelvis indenfor erhvervsuddannelserne. I stedet for at bilde dem alle sammen ind, at de kan blive alting, og at alle valg, der ikke starter med tre år i gymnasiet, er uambitiøse.

Der gemmer sig uden tvivl mange dygtige håndværkere blandt de mange unge på gymnasiet. Her kunne mange opnå en helt anden anerkendelse, hvis de kom på den rette hylde.

I stedet for at hutle sig gennem gymnasiet, fordi de rent boglige fag egentlig ikke interesserer dem så meget, når det kommer til stykket.

Men det kræver et større holdningsskift, og det kommer til at tage mange år.

Der er ingen hurtige løsninger, men der er gode steder at starte på et langt, sejt træk.

Af Egon Hansen,
branchekonsulent for el i Arbejdsgiverne


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kerteminde Kommunes forbrug af konsulent og advokatbistand i byrådsperioden
- Vælgermøde
- Fup eller fakta om halal i Kerteminde
- Undgå politisk lotto
- Møller atter til debat!
- God kollektiv transport
- Kommunens organisering
- I dag er alle unge talentfulde
- Hvilken lederstil ønsker vi?
- Fokus på borgere med sygdommen demens!
- Lad ikke nogen få krammet på dig
- Bedre indeklima kan gavne både trivsel og økonomi

Kommentarer til artiklen:
Kære Kim Beck Danielsen. Jeg er helt enig og det kunne være godt at få talt de tilbud op, så de unge også kan se de spændende karrieremuligheder, der er på uddannelsespaletten.
Tommy Madsen, 23-10-2017 07:37:31

Kære Tommy Madsen
Tak for det, men det var min opfattelse, at du ville skyde mig noget i skoene. Så du har sikkert formuleret dig forkert. Alle hverken kan eller skal gå i gymnasiet, men det er et super godt tilbud i en meget kompliceret verden. Unge kan blive tænksomme mange andre steder fx efterskoler, højskoler, Eux uddannelsen, folkeskolen osv.
Kim Beck Danielsen, 23-10-2017 07:04:52

Kære Kim Beck Danielsen. Hvis det skal foregå i den nedværdigende og agressive tone så vil jeg ikke gå ind i en debat med dig, men hvis det er et fælles forsøg på at kvalificere de unges fremtidsvalg så er jeg med.
Du skriver at gymnasiet er en mulighed for at tænke sig om og blive klogere på livet osv.
Tommy Madsen, 23-10-2017 05:43:48

Kære Tommy Madsen
Sikke dog en gang vrøvl. Hvor har jeg skrevet det? Du er såvidt jeg husker opstillet for den såkaldte Kertemindeliste. Men hvis du ønsker at være politiker, så bør du anstændigvis citere folk korrekt. Hvor har jeg skrevet, det du skriver?
Kim Beck Danielsen, 22-10-2017 21:19:12

Mener Kim Beck Danielsen at man kun kan tænke sig om på gymnasiet??
Tommy Madsen, 22-10-2017 16:21:42

Kære Kim Beck Danielsen,
Tak! Dejligt, vi kan være enige om noget.

Lone C. Nørgaard, 21-10-2017 19:09:29

Kære Lone Nørgård
Jeg et et langt stykke hen ad vejen enig med dig. En studentereksamen er ikke en akademisk uddannelse, men en mulighed for at tænke sig om, blive lidt klogere på livet osv. Med vore dages komplicerede samfund er der i høj grad brug for at tænke sig om og ikke mindst selvstændige mennesker. Det foreliggende læserbrev er for "plat" og afspejler ikke dagens uddannelsespolitiske situation.

Kim Beck Danielsen, 21-10-2017 00:08:23

Der er faktisk en del af dem, der bliver færdige med gymnasiet som IKKE bliver akademikere! Som tidligere ansat på en erhvervsskole havde jeg en del elever som havde fuldført en gymnasial uddannelse og derefter valgte en erhvervsuddannelse. Det sidste hold jeg var kontaktlærer for bestod faktisk af SSA'er og en enkelt sygeplejerske.
Jeg er klar over, det ikke er alle linjer på erhvervsskolerne, hvor det ser sådan ud, men denne artikel er netop med til at nedgøre erhvervsuddannelserne - og de der vælger en sådan.
Lone C. Nørgaard, 20-10-2017 19:49:00

Kære Egon Hansen
Der er tilsyneladende ingen grænser for dine fordomme om den danske gymnasieungdom. Hvad med at tage et praktikophold på et gymnasium?
Kim Beck Danielsen, 20-10-2017 16:30:25

 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 901



Powered by Kjerteminde Avis :-]