Ny lovgivning – en udfordring for nef-koncernen

Fredag 20. oktober 2017 kl. 16:24

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Ny lovgivning – en udfordring for nef-koncernen
Adm.direktør Marianne Eriksen forudser komplekse opgaver på det nye repræsentantskabs bord. Foto. Emil Andresen
Den 24.oktober begynder valget til nef Fondens repræsentantskab. 60 personer bejler til de 27 pladser i repræsentantskabet. Der venter de nyvalgte mange komplekse problemstillinger at forholde sig til, når de fra nytår tager fat på arbejdet.
På forskellige områder gør ny lovgivning det lidt vanskeligere at være nef eller i hvert fald at leve op til egne målsætninger fx om god og smidig kunderådgivning.

– I 2014 stod nef-koncernen af forskellige grunde ved en vigtig skillevej, forklarer direktør Marianne Eriksen. – Skulle nef fusionere med andre virksomheder, eller skulle vi bestå som selvstændig virksomhed?

Konklusionen blev det sidste. nef-koncernen skulle bevares som en selvstændig, lokalt funderet virksomhed i en tid, hvor pilen ellers ofte peger på centralisering og stordrift.

Synergieffekt et element i strategien
Som en konsekvens af den beslutning lagde man en strategi, som naturligt nok tog udgangspunkt i, at nef-koncernen skal udnytte sine styrker - først og fremmest den lokale fundering, nærheden til kunderne og samspillet mellem de tre ben, der er i nef-koncernen – nef fiber, nef strøm og Ravdex: Ravdex tager sig af el-ledningsnettet, nef strøm sælger strømmen. nef fiber sælger og etablerer bredbåndsløsninger.

Inden for de seneste år er der lovgivningsmæssigt arbejdet intenst med en ny regulering af elmarkedet. Der er lagt op til forandringer, dels fordi elmarkedet er i hastig udvikling væk fra fossile brændstoffer over til vedvarende energi, dels fordi der politisk var og er et ønske om at styrke konkurrencen på området.

Marianne Eriksen har i øvrigt selv haft plads i det el- reguleringsudvalg, der har arbejdet i nogle år med forslag og anbefalinger om regulering af fremtidens elmarked.

– Jeg sad i udvalget som repræsentant for de store slutbrugere af energi, fortæller hun.

Ny lovgivning med ukendt økonomi
– Man har altid kunnet se det fornuftige i, at der ikke blev etableret flere parallelle forsyningsnet. Derfor har vi i Ravdex et naturligt monopol, der er underlagt meget skarp regulering, fortæller Marianne Eriksen.

– Vi bliver løbende målt på vores effektivitet, og vi ligger ganske fint i de sammenligninger.

Der blev vedtaget en ny ellov den 2. juni 2017. En del af den nye lov er en anden regulering af elnet-virksomhedernes økonomi. Sidste gang denne lovgivning blev væsentligt ændret var i forbindelse med liberaliseringen af elmarkedet i 2004.

– Situationen er set med mine øjne, at man nu i konkurrencens navn risikerer at spænde ben for vores bestræbelser på at være en effektiv virksomhed, der servicerer vores kunder på en rigtig god måde og som forstår at udnytte den synergieffekt, der ligger i, at vi har flere aktiviteter og flere kompetencer samlet i ét hus, siger Marianne Eriksen.

- I skrivende stund kender vi ikke de reelle økonomiske konsekvenser af den nye lov, selvom den træder i kraft 1. januar 2018 og i væsentlig grad ændrer på de økonomiske rammevilkår for Ravdex. Vi har således den meget vanskelige opgave at lægge et budget for 2018, hvor vi reelt ikke kender grundlaget for vores økonomi. Det kan vi ikke gøre så meget ved; men det er klart utilfredsstillende for os og særligt vores netkunder, at vi må lave et foreløbigt budget på et usikkert grundlag, for efterfølgende at korrigere dette budget, når vores økonomiske ramme bliver meldt ud fra Energistyrelsen "en gang i løbet af 2018", som det forlyder.

– Der er ingen tvivl om, at et af målene med den nye regulering er færre elnetvirksomheder og dermed større enheder. Det giver centraliserede løsninger med store enheder, som man mener vil medføre øget økonomisk effektivitet.

Nye undersøgelser har imidlertid vist, at der er andre veje til at opnå samme effekt; nemlig ved at lave samarbejder på tværs af forsyningsarter. På denne måde kan man undgå centralisering og bibeholde virksomhederne i nærområdet samtidig med, at man opnår de samme synergier, stordriftsfordele og økonomisk effektivitet, forklarer nef-direktøren.

– Vi vil gerne fastholde den decentrale løsning og den lokale tilknytning, og i den forbindelse er det da fx flot, at der er ikke mindre end 60 personer, der har sagt ja til at stille op til valget til vores repræsentantskab. Det vidner om, at der er mange lokale, der gerne vil have medindflydelse på vores virksomhed.

Bureakrati eller gennemskuelighed
En anden del af loven træder i kraft 1. juni 2018. Den del betyder, at en medarbejder fra nef, der er på opgave for Ravdex, ikke må have navnet nef stående på sit tøj og heller ikke på sin bil. Der skal ikke kunne opstå tvivl hos kunderne om, at medarbejderen kommer fra netvirksomheden og ikke har noget med elleverance eller fiberløsninger at gøre, forklarer Marianne Eriksen.

– Så hvis en kunde stiller den samme medarbejder et spørgsmål om vores fibernet, må medarbejderen faktisk ikke svare, før han eller hun har skiftet til tøj og bil, der bærer nef-navnet.

- Vores medarbejdere kan det hele, og det er normalt en styrke for os og for vores kunder, men den styrke må vi ikke udnytte. På den måde bliver det nemt ufrivilligt klodset, hvis vores medarbejdere ikke må bruge den alsidige viden og kunnen, de har.

Nogle af de store på markedet kan fint tage konsekvensen og blot ansætte medarbejdere til udelukkende at varetage monopolforretningen i netvirksomheden, men her lever vi jo netop i kraft af, at vi kan kombinere tingene.

Spændende fremtid
Ravdex og netkunderne på Nordøstfyn går også på andre måder en spændende fremtid i møde, når Ravdex inden udgangen af 2020 skal skifte alle elmålere i området til fjernaflæste elmålere.

Det er opgavemæssigt og økonomisk en af de største opgaver i mange år. I den sammenhæng kan samtlige netkunder i Ravdex' netområde regne med besøg af en Ravdex-medarbejder – uden nef logo!



Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Fjord&Bælt hjælper marsvin, når der bygges havvindmøller
- Ib Andresen Industri øjner rekordår
- Halloween i Langeskov
- Rema 1000 åbnet i Langeskov
- Kerteminde Fyns bedste til jobskabelse
- Beskadiget hurtigfærge på værft ved Lindø
- Ny lovgivning – en udfordring for nef-koncernen
- For første gang siden 2008 er der flere end 2.700.000 lønmodtagere.
- Avisen vender en ny side i sin historie
- Kerteminde med højeste afgift til erhverv på Fyn
- Langeskov Nord med rækkehuse
- Fortsat noget for sukkertanden i Kerteminde
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 350



Powered by Kjerteminde Avis :-]