Bedre indeklima kan gavne både trivsel og økonomi

Onsdag 18. oktober 2017 kl. 10:35

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Bedre indeklima kan gavne både trivsel og økonomi
Bedre indeklima kan gavne både trivsel og økonomi
Mads Graves.
- Konsekvenserne for lærere og elever er ringere trivsel, større fravær og mindre udbytte af undervisningen, skriver direktør i Arbejdsgiverne om dårligt indeklima på skolerne.

Vi skal have vores børn i skole i flere timer hver dag i et stadig dårligere indeklima. Danmarks Tekniske Universitet’s Center for Indeklima og Energi siger det nu lige ud - danske skoler er notorisk underventileret. Det er et problem, som både ventilationsbranchen og kommuner udmærket er bekendt med.

I dag foreskriver bygningsreglementet en CO2-koncentration på højest 1000 ppm. Det er et niveau, som ifølge Statens Byggeforskningsinstitut ligger lige under der, hvor der er tale om en høj påvirkning. Der er altså ikke tale om særlig skrappe krav.

I både 2009 og 2014 konkluderede Danmarks Tekniske Universitet (DTU), at over halvdelen af 1.500 undersøgte skoleklasser var utilstrækkeligt ventileret. Sidste år viste en opfølgende undersøgelse, at ventilationen i op mod 47 procent af skolerne stadig ikke levede op til gældende standarter.

Problemet er for lidt ventilation i forhold til antallet af personer i klasselokalerne.

Konsekvenserne for lærere og elever er ringere trivsel, større fravær og mindre udbytte af undervisningen. Konkret taler undersøgelsen om en reduktion i præstationen på 5-10 procent for voksne og 15-30 procent for børn.

Halvdelen af landets skoler er opført i 1960’erne og 1970’erne og kun omkring 10 procent efter, at der første gang optrådte ventilationskrav i bygningsreglementet i 1995. Her halter Danmark bagefter Norge og Sverige, hvor man i højere grad benytter mekanisk ventilation, og derfor har meget lavere niveau af CO2.

Man kan selvfølgelig pege på de energimæssige konsekvenser af øget ventilation. Her skal man dog være opmærksom på, at energiforbruget til øget ventilation med passende brug af varmegenvinding, moderne energibesparende ventilatorer ofte vil være beskedent – i mange tilfælde vil der endda kunne opnås en energibesparelse.

Statens Byggeforskningsinstitut peger på, at der er rigtig god økonomi at investere i indeklima, og derfor anser det for sandsynligt at indeklima i de kommende år bliver en driver i byggeriet på samme måde som energieffektivitet har været i nogle år. Reduktioner i sygefraværet kan i mange tilfælde reduceres med en tredjedel som følge af bedre indeklima. Det er mange penge, man kan spare på lønsummen.

Mads Graves
adm. direktør i Arbejdsgiverne


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kerteminde Kommunes forbrug af konsulent og advokatbistand i byrådsperioden
- Vælgermøde
- Fup eller fakta om halal i Kerteminde
- Undgå politisk lotto
- Møller atter til debat!
- God kollektiv transport
- Kommunens organisering
- I dag er alle unge talentfulde
- Hvilken lederstil ønsker vi?
- Fokus på borgere med sygdommen demens!
- Lad ikke nogen få krammet på dig
- Bedre indeklima kan gavne både trivsel og økonomi
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 147



Powered by Kjerteminde Avis :-]