Kommentar til John Skov Hansens forslag om friplejehjem

Tirsdag 17. oktober 2017 kl. 07:55

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Kommentar til John Skov Hansens forslag om friplejehjem
I et indlæg i kjavis lørdag den 14. oktober præsenterer John Skov Hansen, Borgerlisten et forslag om friplejehjem. Annette Langhoff, byrådskandidat for SF har nogle kommentarer til forslaget.


John Skov Hansen beskriver det som et ønske om, at plejehjemmene får større frihed til at udvikle sig som de ønsker.

Det har jeg nogle kommentarer til. Det er nemlig helt afgørende, at vi tænker os grundigt om.

Hvis vi skal lære nye metoder, kan det ikke hjælpe, at vi farer afsted, som hovedløse høns og indfører friplejehjem pludseligt og for alle.

Friplejehjem er da en spændende ide, som jeg udgangspunkt godt kan gå ind for, hvis det indebærer en omfattende bruger- og personaleinddragelse.

MEN det skal være inden for budgetforligets ramme, og hvis friheden indebærer, at plejehjemmet gør forskel på beboerne, så kan jeg ikke være med. Der skal være lige vilkår for alle.

Lokale indkøbsaftaler kan være en del af friplejehjemmets muligheder, men det er uheldigt, hvis den enkelte går efter at høste gevinster på sit eget område.

Det kan være, at en enkelt leder kan få gode aftaler hjem, fx i kraft af gode relationer. Det kan til gengæld gå ud over andre, som måske ikke har en god indkøbschef som leder. Han eller hun kan så til gengæld være en rigtig god personalechef. Vil det være ok?

Hvis lokale aftaler skal på plads, må det være inden for områder, som ikke går ud over basale ting som f.eks. hygiejne.

John Skov Hansen skriver om fejlslagne indkøb, og i den forbindelse om ’robottoiletter’? Jeg tænker, at du mener robotstøvsuger og kombinationstoiletter, som har indbygget skyl og tørring?

I mine øjne er disse hjælpemidler gode, forudsat, at de anvendes, hvor den enkelte bruger kan have gavn af det. De nye hjælpemidler skal også indføres på en ordentlig måde, dvs. med respekt for brugeren. De skal ikke indføres som et eksperiment på en enhed og straks bredes ud til alle.

Vi har at gøre med beboere, som skal have god tid til omstilling, og ansatte, som ikke skal føle sig kørt over.

Hvad jeg godt kan forestille mig i forhold til friplejehjem, er et økonomisk råderum til det, som man i fællesskab har besluttet sig for, at man gerne vil bruge sine fælles penge på. Om det er til udflugter, madlavning eller en fælles hund, eller hvad man nu kunne ønske sig. Jeg går klart ind for medbestemmende fællesskab.

Et friplejehjem er en selvejende institution. Hvordan vil John Skov Hansen sikre, at den daglige drift kører så økonomisk fornuftigt, at kommunen ikke skal være garant og feje stumperne op, hvis plejehjemmet går konkurs, som vi har set det med private plejeaftaler?

Venlig hilsen
Annette Langhoff
Byrådskandidat for SF


© Copyright 2020 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kerteminde Kommunes forbrug af konsulent og advokatbistand i byrådsperioden
- Vælgermøde
- Fup eller fakta om halal i Kerteminde
- Undgå politisk lotto
- Møller atter til debat!
- God kollektiv transport
- Kommunens organisering
- I dag er alle unge talentfulde
- Hvilken lederstil ønsker vi?
- Fokus på borgere med sygdommen demens!
- Lad ikke nogen få krammet på dig
- Bedre indeklima kan gavne både trivsel og økonomi

Kommentarer til artiklen:
Kære Marianne Machon

Er forundret over hvor hurtigt du er på banen som følge af min kommentar til Annette. Undskyld mig, men at den øverste politiske leder straks blander sig, vidner det jo netop om at der er noget galt. I øvrigt har jeg ikke meget til overs for den slags tvivlsels målinger du henviser til. Jeg taler jo også med ansatte.
Nils Høj, 18-10-2017 12:02:44

Kære Nils Høj.

Vi har nogle meget motiverede og dedikerede medarbejdere, der både synes, at de har indflydelse og medbestemmelse og som føler, at de bliver hørt, hvilket den seneste (anonyme) trivselsmåling i den grad vidner om.
Det glæder mig, at du nu snart får en eksakt viden om hele ældreområdets værdier, handlinger og politikker, når du indtræder i det nye ældreråd.

Venlig hilsen
Marianne Machon
Marianne Machon, 18-10-2017 11:07:55

Kære Annette.
Tak for et gennemtænkt indlæg som reaktion på Borgerlistens indlæg om friplejehjem m.v. Det vidner om, at du er en kandidat, der fravælger populistiske og uigennemtænkte forslag og søger viden og realisme.
Et friplejehjem ejes og drives ikke af en kommune, men visitationsforpligtelsen er kommunens. Heri ligger en lige indgang til plejehjem. Et friplejehjem er en selvejende institution, der styres af en bestyrelse, der får betaling for pleje og service via takster, der er bestemt ved lov. Kommunerne skal betale for kommunens borgere og risikoen er, at den takst som friplejehjem styres efter overstiger den pris, som kommunen driver egne plejehjem for. Der er således hverken belæg for, at det er billigere eller at de værdier, der arbejdes efter er anderledes. Der kan ligge en forskel i, at vi i kommunerne er politisk styret og har været underlagt effektiviseringskrav i flere år, det har friplejehjemmene ikke.
Jeg går ind for det frie valg enten det gælder daginstitutioner, skoler eller plejehjem, men det skal være en fair konkurrence og ikke med argumenter om, at man får en bedre og anderledes pleje og omsorg og en dygtigere ledelse.
Vi har i Kerteminde kommune nogle decentrale institutioner, der hver får tildelt et budget, som ledelse og medarbejder sammen skal agere efter, ud fra det politikerne vedtager og ud fra de givne lovgivninger og krav om dokumentation for at sikre borgernes retssikkerhed. Et krav som også sikre vores medarbejdere og som de bl.a. i et TV-2 Fyn indslag for en tid siden bekræftede deres store tilfredshed med.
Venlig hilsen
Marianne Machon
Marianne Machon, 18-10-2017 10:57:01

Jeg opfatter nu John Skov Hansens oplæg som et overordnet ønske og behov for nytænkning inden for området. Han har jo slet ikke bevæget sig ned i den detaljeringsgrad du beskriver. Som det er nu bliver alt for mange ressourcer brugt på forkerte måder. Tror også det halter med motiveringen hos de enkelte medarbejdere.
Nils Høj, 18-10-2017 10:50:50

 - Toppen af siden
© Copyright 2020 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 10Powered by Kjerteminde Avis :-]