En mand, der sætter sig store mål

Onsdag 9. august 2017 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

En mand, der sætter sig store mål
Erik Kolmos parat til at runde Hindsholm. Foto: John Vilhelmsen
Erik Kolmos er en mand, der giver sig selv nogle voldsomme udfordringer, ikke mindst af fysisk karakter, på trods af at han lider hårdt af sygdommen sklerose. Tirsdag klarede han Hindsholm fra nord til syd på sin vej Fyn rundt. Onsdag er han på vej mod Svendborg, alt sammen på en trehjulet Christianiacykel og med en gennemsnitsfart på cirka 10 km i timen.

Erik Kolmos er 64 år, badmintontræner i Nørre Lyndelse og bosat i Nørr Broby. Indtil for to år siden var han efterskolelærer på Hjemly Efterskole. Han er fortsat badmintontræner på trods af den sklerose, der ramte ham for snart en del år siden. Sygdommen er gået hårdt ud over især venstre ben, så han i dag ikke kan løbe 50 meter, ja faktisk ikke tage et eneste løbeskridt. Venstre arm har det heller ikke godt, han døjer med balancen, og hukommelsen er ikke, som den har været.

– Jeg fik de første symptomer på sygdommen som 27-årig, men det varede 20 år, inden jeg fik diagnosen, fortæller han. – Jeg var simpelthen i så fantastisk god form, at det var svært for dem at finde ud af, hvad jeg fejlede.

Det, at Erik gik så længe med en ubehandlet sklerose, har betydet, at hans sygdom ikke kan kureres i dag, og han får heller ikke medicin for at hæmme sygdommen. Hans egen behandling består i at dyrke en masse motion, og lægerne bekræfter ham i, at det betyder meget for at holde sygdommen i ave.

Tidligere løb Erik Kolmos meget, men det satte sygdommen en stopper for.

Løb hver dag
En sen novemberdag for 14 år siden besluttede han, at han ville løbe hver dag året ud. Det lykkedes, men da han havde løbet hver dag i 50 dage, satte han sig et mål om at løbe hver dag i 100 dage, og 100 blev til 500 og siden til 1000, som blev til 1111. Han løb mindst to kilometer hver dag og i gennemsnit næsten 5 km om dagen.

– Men da jeg havde løbet en tur hver dag i 1450 dage, sagde min kone stop. Jeg kom hjem næsten hver dag med blod i ansigtet, fordi jeg var faldet. ”Hvis ikke du stopper, når du har løbet i 1500 dage, så slår du dig selv ihjel”, sagde hun. – Så jeg stoppede ved 1500.

Episoden er et godt eksempel på Erik Kolmos’ forkærlighed for at sætte sig nogle nærmest umulige mål og at gennemføre dem, næsten koste hvad det vil.

Løb blev til cykling, men på et tidspunkt blev det for farligt med en racercykel og meget smalle dæk. Den blev solgt, men der gik ikke længe, før Erik luftede en fortrydelse over, at han aldrig fik cyklet en tur til Skagen. Den greb datteren og svigersønnen, en cykel blev skaffet, og i sommeren 2016 cyklede Erik og svigersønnen til Skagen.

10 km i timen
– Det er en eldrevet Christianiacykel på tre hjul, fortæller han.
– Men jeg sætter den på det laveste, jeg kan, så jeg selv skal yde så meget som overhovedet muligt. Til gengæld kører jeg kun cirka 10 kilometer i timen, og det går desværre langsommere og langsommere på grund af sygdommen.

Udfordringen i år går ud på at cykle Fyn rundt i vandkanten. Mandag kørte han fra Tørresø over Odense til Kerteminde, tirsdag blev Hindsholm rundet, onsdag går turen til Svendborg, derefter Faaborg, Falsled og Assens.

Møder gamle og nye venner
I Kerteminde bor Erik Kolmos hos Annette og John Vilhelmsen. John og Erik har været gode venner i 40 år, og på den måde er turen en kærkommen lejlighed til at genopfriske bekendtskaber med gode mennesker hele Fyn rundt.

– John kom mig fx. i møde i Agedrup, fortæller Erik, og en anden gammel bekendt tog tidligt fri fra arbejde for at kunne følges med mig lidt ad vejen. Helt nyt bekendtskaber bliver det også til. Tidspresset er ikke større, end at der er tid til pauser, og dem tager Erik sig også nogle stykker af, så hænder det ikke så sjældent, at folk kommer for at høre, om der er noget, de kan hjælpe med.

– Forleden dag faldt jeg i snak med en mand, der spurgte, om jeg havde set Tour de France. Det har jeg selvfølgelig. Han spurgte også, om jeg kender den tysker som har det med at løbe sammen med feltet, klædt ud som en djævel. Det viste sig, at min nye ven optræder som den danske julemand under Tour de France. Han inviterede mig hjem til kaffe, og han overraskede mig i haven ved at komme i hele sit julemandsudstyr.

Ny udfordring: 100 golfbaner
Sygdommen udvikler sig desværre på trods af en masse motion på cykel og i fitnesscenter. Heldigvis har Erik fundet sig en ny sportsgren, som han kan dyrke, endda sammen med sin kone. Det er golf, og også her har han sat sig mål.

– Der findes 198 golfbaner i hele landet, og jeg satte mig som mål at spille på mindst 100, fortæller han. Det mål er for længst nået. Han har også været på Great Northern i Kerteminde, og det blev bane nummer 128.

– Det er ganske enkelt den bedste bane i hele landet! siger han med overbevisning. – Hvis jeg boede i Kerteminde, skulle jeg helt klart være medlem der. Græsset er helt specielt. Det er som at gå på et gulvtæppe, og det bliver passet og pleje, så det er helt fantastisk. Samtidig er banen utrolig flot designet. Der er jo ikke et hul, uden at der er vand et eller andet sted på banen.

Konkurrencemenneske
Golf giver ham stadig mulighed for at konkurrere inden for sport, og konkurrence har Erik Kolmos altid godt kunnet lide. På cyklen på landevejene konkurrerer han mest med sig selv, og den konkurrence vinder han kilometer efter kilometer.

Vi har naturligvis også spurgt til, hvilket mål der skal kæmpes for i 2018. – ja, der har svigersønnen og jeg en plan, men det fortæller vi ingen om endnu, smiler han hemmelighedsfuldt


Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Dødsfald
- Guldbryllup
- Kerteminde-person ny formand for Nyborg Voldspil
- Farvel til Mr. Kjerteminde Avis
- Den fødte optimist fylder 95 år
- Fødselsdag: 90 år
- Set gennem glasset: Frank Sander fylder 70
- Hyldest-dag for veteraner kom til Kerteminde
- Ny serie: Hvad skal fremtiden mon bringe?
- Vi løber for Gitte
- Anni Stilling fylder 70 år den 12. august 2017
- En mand, der sætter sig store mål
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 272



Powered by Kjerteminde Avis :-]