Ugens mest læste uge 9

Uenighed om formålet med en masterplan

Søndag 5. marts 2017 kl. 07:59

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Uenighed om formålet med en masterplan
Kerteminde by omkring Ndr Havnekaj og Strandkilen står foran en kæmpe fornyelse Foto: Emil Andresen

Ugens mest læste uge 9: Uenighed om formålet med en masterplan
Radikales Dorte Schach slog til lyd for en kulturarvsmasterplan, der skal lægge til grund for Kertemindes udvikling
Forligspartiernes eget syn på en kulturarvsmasterplan blev vedtaget efter at Radikale Venstre til februar måneds byrådsmøde havde indsendt et forslag om, at man laver en Kulturarvsmasterplan for Kerteminde by. En plan, der i følge Radikale skal laves inden man planlægger en eventuel byudvikling. Men flertallet så anderledes på sagen.

Hvad er formålet med en Kulturarvsmasterplan - og kommer den før eller efter en byudvikling er sat i gang. Det spørgsmål blev stillet ved februar måneds byrådsmøde, hvor Radikales forslag om at udarbejde en egentlig masterplan inden man laver en byudviklingsplan blev nedstemt.

Radikale fremlagde deres forslag om en kulturarvsmasterplan således:
- Kerteminde har gennem de seneste år set flere strandede havneplaner, og Radikale Venstre mener der er brug for en kulturarvsmasterplan, udarbejdet i samarbejde med Kulturstyrelsen og byens museer med det formål en gang for alle at få retningslinjer for hvordan byen skal udvikles med hensyn til historie, tradition og kultur, sagde Dorte Schach, Radikale Venstre. Vi skal inddrage eksperter med forstand på vores kulturarv. Kun sådan får vi ro på bagsædet, konkluderede hun.
Dorte Schach inddrog senere et citat af Nyborgs borgmester, Venstremanden Kenneth Muus, i diskussionen, da Nyborg har haft stor succes med deres egen kulturpolitik omkring Nyborg bys udvikling, og lige netop Østfyns Museer har hovedkontor i Nyborg.

Men et flertal besluttede sig i stedet for borgmesterens punkt, der lød som følger: Forslagsstillerne ønsker at sikre byens kulturarv. Udviklingen af havneområderne skal således ske i tæt integration med byens eksisterende arkitektur. Det er derfor vigtigt, at byens eksisterende kulturarv og kulturværdier synliggøres i processen om udvikling af havneområderne, således at den nye arkitektur trækker de eksisterende kvaliteter ind og afspejler byen og historien.

Ændringsforslagsstillerne er enige om at dette arbejde, der vil ske i dialog med Østfyns Museer , skal integreres i processen med udvikling af havneområderne.

Borgmesterens forslag er udarbejdet i samarbejde med forligspartierne A, SF og Kertemindelisten.

- Vi siger ja til forandring, for vi skal sætte tingene i bevægelse, sagde Lars Bo Jensen, Kertemindelisten. - Havnen skal udvikles som en selvstændig, men integreret bydel der spiller sammen med byens eksisterende arkitektur og historie. Disse skal således agere rettesnor for udviklingen af havneområdet. Det giver god mening at inddrage Østfyns Museer og andre interesserede.
- Ndr. Havnekaj er et kunstigt skabt industriområde, det er et opfyldt inddæmmet område, og det har været en vigtig del af Kertemindes udvikling gennem de sidste 100 år og den fortjener at skille sig ud arkitektonisk. Og det bør afspejle både industrihavnen og middelalderbyens værdier. Vi skal udvikle sådan at de kommende generationer også kan være stolte af det.

Forvirret på et højere plan
Jutta Nielsen, Enhedslisten, har ikke lagt skjul på, at hun ikke har forståelse for den proces der ligger bag både forliget bag byudviklingen, og hun har efter eget udsagn heller ikke forståelse for forskellen mellem Radikales forslag til en byudvikling, og forligspartiernes eget forlag: - En kulturarvsplan er jo der hvor man starter fra bunden og hvor man kigger på hvordan hele bykernen ser ud, og hvorfor er der lavet et ændringsforslag til de Radikales - det mangler jeg en forklaring på. Radikales forslag betyder jo ikke, at den nuværende plan ikke kan fortsætte med at køre.

Man tager modsat fat
Konservatives Lars Ole Valsøe forsøgte efterfølgende at afkode forslagsændringen således: - Jeg læser de Radikales forslag således, at der forinden igangsætningen af en by- og havneomdannelsesplan skulle laves en kulturarvspolitik for hele byen, og så ud af det kunne havne- og byomdannelsesplanen udgå. Forligspartiernes ændringsforslag afventer jo ikke en sådan plan, man tager i følge borgmesterens eget udsagn modsat fat.
Til dette svarede borgmesteren, at Lars Ole Valsøe har opfattet forligspartiernes forslag korrekt.

Radikale har ikke patent på kulturarv
- Jeg hører ikke nogen sige at et fællesskab omkring kulturarv ikke er vigtig, sagde Kertemindelistens Sonja Rasmussen. - Men der er forskel på måden vi gør det på. Vi synes der er rigeligt med rapporter og planer, vi bør integrere kulturarvsplanen i arbejdet med lokalplanerne i stedet. Forskellen på vores og Radikales forslag er at forligspartierne ikke ønsker at stoppe op og lave nye rapporter og planer.

- Det er i lokalplanerne man bl.a. arbejder med det arkitektoniske og bygningernes udtryk, fortsatte formand for Miljø- og Teknik Jesper Hempler (F). - Selve forslaget fra Radikale lyder tiltalende, men jeg har behov for at vide hvad der ellers er bag.
Han gav udtryk for ikke at forstå Radikales brug af Nyborg, der for ham står som et skræmmeeksempel på byudvikling. - De står da som et eksempel på hvordan man absolut ikke skal udvikle en havn. Så nu bliver jeg da forvirret!

Artiklen om Radikales forslag til en kulturarvsmasterplan kan ses HER

RMJ

© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Byrådet siger ja til første led af havneplan
- De første havnearealer udbydes snart til salg
- Havneplanen går ind i sin videre fase
- Kommunen reparerer efter skrænt under Renæssance-havnen
- Kommunen reparerer efter skrænt under Renæssance-havnen
- Uenighed om formålet med en masterplan
- Kertemindes DNA er et fluffy begreb
- Lad os nu anerkende flertallet
- Vi må tilpasse byen til tiden
- - Vi blev smidt ud
- Planer i sig selv gør det ikke
- Havneplan 2017 er ikke i tråd med borgernes ønsker

Kommentarer til artiklen:
For at en dialog skal være frugtbar kræver det at den der stiller spørgsmål oprigtigt er interesseret i at lytte til svar.
De radikale har klart fortalt hvad vi vil. Det kan man læse i artiklen herover, i en artikel her på kjavis.dk af 12/2 med overskriften "Kerteminde bør have en kulturarvsmasterplan" og i Sanne Stemann Knudsens læserbrev her på kjavis.dk af 1/3 med overskriften "Det vil de radikale".
Ulrik Wehner, 04-03-2017 13:19:15

Jeg har stillet nogle konkrete spørgsmål - og ikke fået nogen svar. En dialog er ikke frugtbar hvis svaret hele tiden blot er et modspørgsmål. Jeg rejste debatten for at finde ud hvad de radikale mener. Jeg har ikke fået nogen antydning af hvor man kan finde besparelser ved effektivisering for 15 mio. kr. og jeg har ikke fået noget som helst konkret om, hvad de radikale mener at Slot- og Kulturstyrelsen kan bidrage med på Kerteminde havn. De radikale kalder det kulturstyrelsen men den rette betegnelse er nu en gang Slots- og Kulturstyrelsen og hvis de radikale havde gjort sig den ulejlighed at slå op på deres hjemmeside ville man kunne læse, at det ligger helt uden for Slots- og Ejendomsstyrelsen mulighed, at være overordnet instans i forhold til kommunal planlægning. Det er ganske enkelt uden for det kommissorium, som de har fået af ministeren.

Og hvem er ”landets førende eksperter", der anbefaler en kulturarvsmasterplan for Kerteminde Havn? Jeg forventer ikke at få et svar - kun nye modspørgsmål - og dermed anser jeg debatmuligheden for udtømt.

Ole Peter Christensen, 04-03-2017 11:11:19

Så kom Dansk Folkeparti med i debatten, af Ole Peter Christensens frembrusende beskyldninger om ikke at tag ansvar.
Det er netop de de tre partier som ikke hopper efter borgmesterens, og administrationens pibe,
Vi har en holdning til udviklingen i kommunen, det skal gå ordentligt til, og nødvendigheden i at undersøge muligheder, som fremmer resultatet, bør vel være respekteret.
Når SF farer frem som de gør, så hænger det sammen med deres hobbende i takt med borgmesterpartiet, og totalt fravælge sine årelange værdier, som børn, ældre, udvikling, til fordel for nedskæringer på de svageste, så vælger i at fokusere på floppy planer, som der ikke er holdi, men i skal for enhver pris beholde jeres formandspost, så skidt med ordtennligheden, jeg har forståelse for i er i panik, det har vi forlængst luret, det kører skidt for SF.
Hilsen fra et parti, der ikke lader sig købe for ussel mamon
Knud Ahrnkiel
Dansk Folkeparti
Knud Ahrnkiel, 04-03-2017 10:49:56

Kære Ole Peter Christensen
Kan du ikke forklare mig, når nu Torben Andersen ikke vil, hvorfor SF går ind for et discountsupermarked på Strandkilen/rutebilstationen?
Kim Beck Danielsen, 02-03-2017 20:15:30


Så er valgkampen blevet blæst igang, og for fuld udblæsning af Ole Peter Christensen og Torben Andersen med SFs frontfigurer.

Man kan være enige eller uenige i deres synspunkter. Men der er i alle tilfælde ingen tvivl om deres synspunkter og holdninger,

Der er også blæst gang i en valgkamp, som kommer til at handle om byens fremtid.

Venlig hilsen
Bodil Rohde



Bodil Rohde, 02-03-2017 18:42:40

Kære Ole Peter Christensen
Steen Ørsted har fuldt ud forstået, hvad De radikale mener med en Kulturarvsmasterplan. Det var lige præcis et forsøg på rent faktisk at gøre en positiv forskel, hvorimod Venstres og SFs "alternative forslag" var et forsøg på IKKE at gøre en forskel. Vi kunne ikke have formuleret det bedre selv! Du og SF har desværre stadig ikke forstået idéen med en Kulturarvsmasterplan. Og I VIL tilsyneladende ikke forstå det. Og så bliver det jo svært.
Men vi giver ikke op. Vi glæder os til valgkampen, og jeg glæder mig personligt til at møde dig og diskutere kulturarvsmasterplan og havneudvikling i Kerteminde.
Sanne Stemann Knudsen, 02-03-2017 17:59:56

Steen har sikkert ret i, at det radikale forslag om en kulturarvsmasterplan, var tænkt som at få lagt en instans ind over Byrådet. Denne instans var tiltænkt Slots- og Kulturstyrelsen, som det rettelig hedder. (Navnet fortæller også hvorfor de er på banen i Nyborg). Men en statslig styrelse vil og kan ikke påtage sig opgaven, som en OVERORDNET INSTANSi forhold til Byrådet. Hvis Slots- og Kulturstyrelsen ville og kunne påtage sig opgaven, ville de radikale være helt fri for at fortælle hvad de selv mener er bevaringsværdigt på havnen og hvordan en havneplan burde se ud. Men det er nemmere at gemme sig bag eksperter. Samme taktik anvendtes omkring brostenene på Renæssancehavnen. Her var det Realdania, som var påtænkt ekspertrollen. På samme måde foregår det, når de radikale stiller ændringsforslag til budgettet: " Eksperterne må finde effektiviseringer for 15 mio. kr." På denne måde undgår man helt selv at få ansvarets skidt på fingrene.

Jeg tror ikke jeg nogen sinde får opklaret, hvad de radikale egentlig mener. Jeg tror heller ikke vi kan få at vide hvilke eksperter, der anbefaler en kulturarvsmasterplan omfattende Kerteminde Havn. Jeg har aldrig hørt om dem.

Jeg er overrasket over, at de radikale aldrig søger indflydelsen og deltager i forhandlinger og forlig, som klassisk radikal politik ellers er kendetegnet ved. Radikale føler sig tilpas i samarbejde med Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Et samarbejde, der bevidst holder de 3 partier uden for ansvarets tyngende åg.

Ole Peter Christensen, 02-03-2017 16:46:06

Torben Andersen stod bl.a. bag en tidligere havneplan som dikterede at havnebebyggelse skulle være hvide, grå og sorte. Resultatet af dette kan ses på Brugsen. Fra at være en rimelig pæn bygning med røde mursten og rødt tegl fik vi en gigantisk øjebæ. Hvis en Kulturarvsplan kan mindske risikoen for lignende og kommende fadæser, så bør vi alle sige tak!
Nils Høj, 02-03-2017 16:12:56

Kære Torben Andersen
Når man har ondt i tænderne går man til en tandlæge. Når man har ondt i kulturarven går man til en historiker. I det tilfælde her har vi et af Danmarks bedste museumsvæsener, der kan opkvalificere debatten med en kulturarvsmasterplan. Med andre ord en plan for hele den gamle by plus havnen. Hvorfor SF ikke ønsker en kulturarvsmasterplan kan man kun gisne om. Men det kan undre, at bla. SF har sagt ja til, at der skal opføres et discountsupermarked på Strandkilen? Hvad har det med Kertemindes sjæl og kulturarv at gøre? I øvrigt er beboerne i området i oprør over jeres planer.
Kim Beck Danielsen, 02-03-2017 15:08:39

Tak for en rigtig god artikel om kulturarvsproblematikken. Jeg tror, mange af os var i tvivl om forskellen på forlaget og ændringsforslaget. Som jeg ser det nu synes jeg de Radikales forslag handlede om at få en instans indført, som KUNNE GØRE EN FORSKEL, når der skulle planlægges ændringer i vores kære lille havneby. Borgmesterens ændringsforslag handlede om, synes jeg, at ændre dette til noget, som IKKE KUNNE GØRE EN FORSKEL, fordi, det det indeholder, stort set er det samme som det, man i forvejen SIGER, man gør.
Dét, at lægfolk ønsker en kompetent (medbesluttende) inddragelse af lokale eksperter i beslutningsprocesserne af sårbare ændringer af byen, som man ikke kan forlange at potitikere og deres bestilte arkitekter skal have den største indsigt i, forpligter ikke en ikke-fagmand til at kunne svare på, hvad der er specielt ved det og det område af byen. Det er jo netop dét, der skulle være fagfolkenes opgave.
I øvrigt tror jeg ikke, at Jesper Hemplers forvirring omkring Nyborg stak så dybt. :) Steen

Steen Ørsted, 02-03-2017 12:55:25

Det er positivt at bevare kulturarven. Når det radikale forslag om kulturarvsmasterplan "ikke omhandler specifikke delområder på havnen", må man vel fortælle, hvad det så er Kulturstyrelsen skal foretage sig på havnen.

Hvis ikke en kulturarvsmasterplan for by og havn skal udpege kulturarv på havnen, hvad skal den så ??

Jeg tror - men hverken du eller din ægtefælle vil fortælle - at jeres forestilling er, at man kan få Kulturstyrelsen til at fortælle, hvad og hvor meget, der bør bygges på havneområdet. Men det er jo ikke det kulturarvsmasterplanen i Nyborg har til opgave. Den skal udpege og beskrive kulturarven i den gamle del af Nyborg by, og hvordan man bevarer dette i forbindelse med renoveringen af Nyborg Slot og Torvet.

Forestiller I jer, at Kulturstyrelsen kan og vil fastlægge en arkitekturpolitik for Kertemindes havneområde ?
Torben Andersen, 02-03-2017 12:37:31

Kære Torben Andersen
Du gentager dig selv. Det er bemærkelsesværdigt, at SF ikke ønsker en kulturarvsmasterplan for Kerteminde, forhåbentlig fordi SF ikke har forstået pointen. De radikales forslag går i al stilfærdighed ud på følgende: "Kerteminde har gennem de seneste år set flere strandede havneplaner, og Radikale Venstre mener der er brug for en kulturarvsmasterplan, udarbejdet i samarbejde med Kulturstyrelsen og byens museer med det formål en gang for alle at få retningslinjer for hvordan byen skal udvikles med hensyn til historie, tradition og kultur". Vi vil derfor ikke udpege specifikke bygninger, arealer m.m. Da det jo netop er det en Kulturarvsmasterplan skal klarlægge. I øvrigt må Torben Andersen være særligt ekspert på området, da han i modsætning til landets førende eksperter ikke kan se ideen med en kulturarvsmasterplan for Kerteminde. Vore fortræffelige museumsvæsen ser gerne, at der bliver udarbejdet en Kulturarvsmasterplan, der kan være med til at sikre byens historie og kulturarv for kommende generationer. Prøv dog at tage Ja-hatten på Torben Andersen og læs fx Fyens Stiftstidende omtale af, hvor positivt en sådan kulturarvsmasterplan er for Nyborg.
Kim Beck Danielsen, 02-03-2017 11:58:12

Nyborg vil lave en kulturarvsmasterplan for den gamle del af Nyborg by. Nyborg er i gang med en storstilet plan, der skal sætte byen på UNESCO's verdensarvs liste i forbindelse med genetableringen af miljøet omkring Nyborg slot. Vi tror og håber det bliver en gevinst for hele Østfyn.

Det giver god mening at bede Kulturministeriet, som har ansvaret for slottet, at deltage i udpegning og beskrivelse af kulturarven i Nyborg.

En masterplan for kulturarv i Kerteminde, som ifølge dig også skulle omfatte Kerteminde havn, forudsætter, at der på havnen er bevaringsværdige bygninger og/eller miljøer. Hvad er det på haven, du finder så bevaringsværdigt, at du vil betale Kulturstyrelsen for at udpege og beskrive dem ??

En kulturarvs masterplan fortæller ikke hvad og hvor meget man kan bygge på f. eks. Ndr. Havnekaj. Det får du næppe Kulturstyrelsen til at udtale sig om. Arbejdet med arkitekturen kommer til at foregå i de lokalplaner, der følger efter. Og her giver det god mening at rådføre sig med Østfyns Museer o. evt. andre fagfolk.
Torben Andersen, 02-03-2017 11:09:54

Kære Torben Andersen
De radikale ønsker en Kulturarvsmasterplan for hele Kerteminde by og havn - ikke for specifikke delområder på havnen.
Sanne Stemann Knudsen, 02-03-2017 10:23:43

En masterplan for bevarelse af kulturarv forudsætter, at der er noget kultur at bevare. Det har vi i Kerteminde bykerne. Derfor har tidligere byråd lavet bevaringsdeklarationer for byen og for nogle år siden en bevarende lokalplan. Er der noget man ønsker ændret i lokalplanen, står det jo enhver frit at stille ændringsforslag.

Men hvad er det, der er bevaringsværdigt på Kerteminde havn ( øst for strandvejen ). Siloen, rådhuset, det tidligere posthus - eller hva'
Torben Andersen, 02-03-2017 10:13:57

Det er svært a forstå, at Jesper Hempler er forvirret i forhold til eksemplet Nyborg. Sagen er jo, at Nyborg netop IKKE fik lavet en Kulturarvsmasterplan for havnen. Derfor gik det galt på havnen. Efterfølgende tog man ved lære af det og besluttede at lave en Kulturarvsmasterplan for Nyborg by, og det var klogt.
Sanne Stemann Knudsen, 02-03-2017 10:04:16

 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 397



Powered by Kjerteminde Avis :-]