Min barndoms jul

24. december

Lørdag 24. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

24. december
Lige der, hvor Knud Erik står, midt mellem brændeovn og flygel, skal familiens juletræ stå!

Min barndoms jul : 24. december
Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge, den sidste og altså den fireogtyvende i kalenderen, skal vi høre om julen i Vestjylland, men også om en hyggelig jul på en af Danmarks smukkeste præstegårde; nemlig den i Kølstrup. Knud Erik Kristensen fortæller:

Knud Erik Kristensen, sognepræst i Kølstrup, kommer oprindeligt fra Vestjylland i nærheden af Varde, langt ude på landet et sted hvor der kun var tre gårde og et par husmandssteder, nærmere bestemt fra Yderik. Knud Eriks forældre havde en gård, og her voksede han op. - Her boede jeg de første 18 år af mit liv, fortæller han, og her holdt jeg min barndoms jul midt i 1950'erne.

Julen var som paradis på jord
- Jeg har fire store søskende og er selv en lille efternøler. De er alle mellem 10 og 19 år ældre end mig, og da man var færdig med skolen dengang kom man ud og tjene, så jeg var nærmest enebarn. Mine søskende kom dog hjem til jul, der for mig var paradis på jord.

- Min far overtog gården fra sine forældre, og han havde to ugifte brødre, og de kom altid hjem til jul. Den ene kom et år hjem til jul, solgte sit husmandssted og blev boende hos os, så han var der hele min barndom. Den anden ugifte bror, der arbejdede i brunkulslejrene, kom hjem først i december og blev nogle måneder efter. Så der var altid mange mennesker juleaften.

- Jeg glædede mig som et lille barn til juleaften, og det gør jeg stadigvæk, fortæller Knud Erik Kristensen videre. - Vi var i købstaden Varde i løbet af december, hvilket vi ikke var så tit. Vi fik bil i 1955, ret efter jeg blev født, så vi kørte til Varde for at handle ind til julen. Der købte jeg altid til Prince til min storebror, som jeg pakkede ind til julegave.

Julen varslede roen
- Men de jeg især kan huske ved juleaften var den ro der var over det. Min mor skulle jo lave mad til mange, men hun havde altid tid til juleaften at gå med mig til juleaftens gudstjeneste kl. 16.00 i Thorstrup Kirke. Vi gik derop, godt to kilometer. Min mor spadserede aldrig, hun arbejdede, men juleaften spadserede vi, kun os to, til kirke. Det begyndte at blive mørkt omkring den tid, og det var 100% min mor når vi gik der. Og det gjorde vi hver jul.
Vi gik jævnligt i kirke med mine forældre, men juleaften var en forunderlig oplevelse. Og det er en af grundene til at jeg selv blev præst, for vi havde der en præst, der virkelig kunne fortælle. Jeg forstod ikke så meget, men jeg kunne mærke den eventyrlige verden han lukkede op for.
I kirken mødtes vi altid med min søster og hendes mand, der så kørte os hjem - og så var der travlhed på igen.

Den fine stue blev brugt til jul
- Man havde tre stuer på landet dengang; en lille stue, en dagligstue og så den pæne stue, der kun blev lukket op for gæster og til juleaften. Det var helt specielt. Og juletræet stod i den pæne stue. Min mor pyntede træet sammen med min søster.
Dengang stod menuen på flæskesteg og ris a la mande. Og fordi jeg var enebarn sad jeg altid mellem mine to ugifte farbrødre, og jeg fik altid mandlen, griner Knud Erik.
- På selve dagen var det mor og far som tændte julelysene, og her hos os i dag er det mig og min ældste datter der sørger for det. Bagefter går vi alle ind til juletræet i rad og række, ligesom vi gjorde i min barndom. Børnene kommer ind fra den ældste til den alleryngste, og så går vi rundt om juletræet, efter alder. Hver person vælger en salme som skal synges.

- Noget jeg prøver at føre videre til min egen jul er den ro der var i min barndoms jul. Vi plejer at holde julen her på Kølstrup Præstegård, og i år kommer alle mine fem børnebørn, mine syv børn og mine svigerbørn. De har tumlerum i konfirmandrummet, så kan de løbe rundt og være spændte dernede imens vi andre tager den lidt med ro.

Plys-filosofien
- Min egen barndoms juleaften var præget af ro, og min far læste altid juleevangeliet højt og vi sang meget, og det nød jeg. Senere i livet fandt jeg ud af noget. Jeg har det lidt ligesom Peter Plys - mange kloge folk holder af ham, da han siger så mange kloge ting. Peter Plys bliver en dag spurgt om, hvad det bedste han ved er. Alle vil jo sige, at det er honning. Men ved du hvad han svarer? Det bedste han ved er lige før han skal til at åbne krukken med honning, og ligeså dan havde jeg det dengang med julen - det gjorde ikke noget at tingene blev trukket i langdrag. Den søde ventetid er forrygende.

Men ventetiden er nu ovre - i aften er det juleaften, og vi håber I har nydt at læse med på de mange julehistorier, og at I nu er kommet i rigtig julestemning. Det er vi i hvert fald. Husk du kan læse alle julekalenderafsnit under fanebladet Kultur/Føljeton i den grønne bjælke på forsiden af avisen.

Glædelig jul fra Knud Erik Kristensen, sognepræst i Kølstrup og glædelig jul fra redaktionen her på Kjerteminde Avis.



© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 565



Powered by Kjerteminde Avis :-]