Min barndoms jul

23. december

Fredag 23. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

23. december
Min barndoms jul : 23. december
Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den treogtyvende i kalenderen, skal vi høre om Kertemindes jul i 1950erne. Svend Novrup fortæller:

Falck, Bedstefar, Hans Hvid, julegryden, juletræ, guirlander, åbent hus, julekalendere, puslespil, julegavekartoffelen ….

Julegaver
Der var intet problem med at finde ting til ønskesedlerne. Det var bare at se i vinduet hos Dora, legetøjsforretningen midt i Langegade, hvor alle de begærede ting var udstillet, ikke mindst et lille elektrisk tog, der kørte rundt.

Et år fik mine forældre den ide at tage en stor kartoffel og fylde den med tændstikker, der hver repræsenterede en julegave. Det så fantastisk ud. Der var bare det problem, at hver gang jeg var uartig, blev en af tændstikkerne fjernet, og selv om der syntes at være uendeligt mange, forsvandt de uhyggeligt hurtigt, til jeg midt i december stod og betragtede en tom kartoffel.

Så blev der indført begrebet ’gode gerninger’, og hver af dem fik en tændstik tilbage. Det må have været den mest problemfrie december, mine forældre nogensinde havde. Jeg er ikke sikker på, at det pædagogiske princip, men jeg har da ikke taget skade, ikke taget skade, ikke taget skade, ikke ….

Lillejuleaften
Lillejuleaften havde vi altid åbent hus, hvor vores venner kan dumpe forbi i 5 minutter eller fire timer efter lyst og behov. Så var der gløgg, slik og frugt; man lagde puslespil i alle størrelser. I radioen lyttede vi til julemusik på en station, lige til de havde spillet White Christmas – så skiftede vi til en anden station. TV kom først til i slutningen af årtiet.

Juleaften
Juleaften var organist Vognsen fast gæst, så den startede efter ’sidste forestilling’ i kirken, hvor Vognsen var sur, hvis man havde sunget ’Glade Jul’, for det var ikke en julesalme, men en julesang! Menuen var gås med sprødt skind og alt tilbehør fulgt af risalamande med kirsebærsovs.

I en musikalsk familie blev der sunget mange sange og gået længe om juletræet. Til gengæld var der intet krav om, at der skulle vaskes op, før juletræet blev tændt, og desuden havde vi børn fået en forjulegave fra morgenstunden, så ventetiden ikke blev så slem.

Efterjulen
Første juledag var gardinerne rullet ned, og vi isolerede os totalt, så vi kunne lægge videre på det kæmpestore træpuslespil med op til 4000 brikker, som var indkøbt hos Christrup i Odense, fordi det var det eneste sted, vi kunne få den fine kvalitet i tykke træbrikker. Puslespil, vi stadig lægger et eller flere af i dag, for de er nærmest uforgængelige. Det gælder også det puslespil med dykkermotiv, jeg fik midt i 5oerne, og som stadig skal lægges, før det er rigtig jul.

Det store puslespil skulle være færdig før nytårsaften kl. 12, og selv om det ind imellem kneb gevaldigt, lykkedes det altid, ind imellem med minutter tilbage.

Julen varede til Helligtrekonger, før pynten blev taget ned, og juletræet stillet ud. Dermed forsvandt det heller ikke nytårsaften, hvor mange andre juletræer havnede i toppen af flagstænger, men det er en anden historie.

Glædelig jul fra Svend Novrup


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 884



Powered by Kjerteminde Avis :-]