Min barndoms jul

12.december

Mandag 12. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

12.december
Min barndoms jul : 12.december
Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den trettende i kalenderen, skal vi høre om julen i Nyborg omkring 2. Verdenskrig. Ellen Vang Pedersen fortæller:

Ellen Vang Pedersen er født i Nyborg i 1936. Hun husker om sin barndoms jul:
- Dengang var der hverken noget der hed julekalender eller pakkekalender, det kendte vi slet ikke, fortæller Ellen Vang Pedersen.
- Vi havde noget pap påtrykt nogle låger der kunne åbnes, og da vi var sparsommelige dengang, da rev vi ikke lågen af. Vi lukkede den blot igen, og året efter kunne den atter bruges. Jeg husker min far kom hjem med et stort stykke karton. På den var en julebus. Den klippede han ud og klistrede sammen, og så havde vi den at lukke op.
Min storesøster var snu, så hun snød mig ofte med julekalenderen. Hun var sød ved mig og sagde jeg skulle lukke den første låge op. Hun havde selvfølgelig regnet ud, at så var det hende der skulle åbne lågen med nummer 24. Det gjorde hun flere år i træk, selvom vi skulle skiftes. Og jeg var jo bare stolt ved at skulle åbne den første låge, fortæller Ellen. - Jeg fandt jo ud af det senere hvorfor hun var så flink.

- Vi havde også en ekstra julekalender. Den bestod af en stor bagekartoffel med tændstikker i, så det lignede et pindsvin. Hver dag måtte vi tænde en tændstik. Og vi fik selv lov at stryge tændstikken, og når der ikke var flere stikker var det den 24.

På adventssøndage blev der lavet havregrynskugler, husker Ellen.
- Det var en erstatning for marcipan og chokolade. Så kom vi fx romessens, eller mandelessens i. Mine børn laver det stadig i dag, det hører deres jul til. Vi lavede også pebermyntestifter. Pebermyntedråber kunne vi købe på apoteket. Det blev også lavet til juleaften.

- Til selve juleaften var vi var min mor, far, min storesøster og jeg dengang, fortæller hun, og vi fik andesteg og brunkartofler med rødkål og kogt æble med gele. Ris a la mande husker hun ikke. - Der var vidst hverken mandler eller ris under krigen. I stedet fik vi henkogte frugter. Det lavede min mor meget af, da vi havde en stor have. Det var lækkert med flødeskum til.

- Til træet flettede vi julehjerter og lavede juleranker og musetrapper. Julestjernerne flettede vi også, gerne en hvert år så vi ikke glemte hvordan vi gjorde. Kravlenisser havde vi også, og den første søndag i advent begyndte vi med juleriet. Juletræet blev pyntet af mig og min søster, sammen med vores far. Det foregik Lillejuleaften imens min mor kogte klejner i køkkenet. Der måtte vi ikke være med, det var for farligt, husker hun.

I Ellens familie gik man ikke i kirke Juleaften. - Vi hørte gerne gudstjenesten i radioen for at komme i den rette stemning. Men vi gik til juleudstilling nede i Nyborg, hvor de store forretninger i vinduerne havde mekaniske julelandskaber. Dem kunne vi så kigge på. I dag ser vi det hele i fjernsynet.

Ellen Vang Pedersen skal i år for første gang fejre jul på Fjordly Plejecenter. Hun ønsker alle en glædelig jul.

© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 497



Powered by Kjerteminde Avis :-]