Min barndoms jul

11. december

Søndag 11. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Min barndoms jul : 11. december


Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den elvte i kalenderen, skal vi høre om juleaften i 1930'erne. Simon Riber Christensen fortæller:

Jeg er født og opvokset på en stråtækt firlænget gård med køer, heste, svin, høns, hund og katte.

Familien bestod af mine forældre, tre søstre og mig selv, der var den yngste. Der var tjenestepige, forkarl, andenkarl og fodermester.
Juleforberedelserne begyndte allerede om foråret. Mine forældre købte fem gæslinger, som voksede op i løbet af sommeren. To måtte lade livet mortensaften og to juleaften. For en sikkerheds skyld var der en gæsling ekstra.

Når julen nærmede sig, sad jeg en eftermiddag eller aften sammen med min mor, mine søstre og tjenestepigen omkring bordet i spisestuen og gjorde julepynten klar. Der blev klippet og flettet hjerteformede kurve af rødt og hvidt papir. Der var også små dannebrogsflag på snore, og der var glimmer. Der var naturligvis også en stjerne til toppen af træet og holdere til de levende lys.

Nogle dage senere samledes vi igen omkring bordet og lavede konfekt, der blev lagt i kurvene, når træet blev pyntet.

Vi var også i Odense for at se på juleudstillingen og købe julegaver.
Min far købte et juletræ. Det var vigtigt, at det nåede til loftet. Det var nu ikke svært, for stuehuset var bygget for mere end 200 år siden, og den gang var der lavt til loftet.

Min far satte juletræet på fod, og gæssene måtte lade livet. Der var travlhed i køkkenet. Gæssene blev stegt i ovnen på det gamle komfur, hvor der blev fyret med koks fra ”kulkassen”, og under krigen med "kvas", der blev hentet i "brændekassen". Der var fire ildsteder på komfuret med ringe i forskellige størrelser, så det passede til gryder og pander. Det var primitivt sammenlignet med forholdene i dag.

Sammen med gåsen fik vi brune og hvide kartofler, halve æbler, gelè og andet godt. Vi fik ris a la mande med en mandel og naturligvis mandelgave. Vi fik rødvin juleaften og ved særlige lejligheder, ellers ikke.

Det var almindeligt, at tjenestepigen og karlene var på gården juleaften. Der var ekstra brug for pigens hjælp, og fodermesteren skulle have en ekstra fridag i julen. Karlene trådte til og passede dyrene. Der var brug for alles indsats.

Vi var i kirke om eftermiddagen, og når vi var kommet hjem, pyntede min mor juletræet sammen med mine to ældste søstre. Jeg måtte ikke se træet, inden det var blevet tændt.

Når vi havde spist, skulle fodermesteren malke køerne, og jeg var meget utålmodig. Jeg gik ned i stalden flere gange og spurgte, om han dog ikke snart var færdig.

Når fodermesteren endelig kom ind, blev juletræet i storstuen tændt. Vi tog hinanden i hænderne og dansede om træet. Vi sang flere julesalmer, og jeg ventede på, at vi skulle synge ”Nu er det jul igen” og løbe hurtigt om træet. Det betød, at det nu var tiden til uddeling af julegaver. Til mig var der naturligvis legetøj, og da jeg blev større også bøger. Alle fik en julegave.

Når lysene var brændt ned, blev der drukket kaffe i gæstestuen, og jeg var blevet træt og måtte i seng.

Tidligt næste morgen sneg jeg mig ind til juletræet i storstuen for at se, om der var konfekt i kurvene, der var blevet overset. Det var der altid, så jeg startede juledag med lidt konfekt inden morgenmaden.

Jeg havde en lykkelig barndom.

Glædelig jul
Simon Riber Kristensen


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 410



Powered by Kjerteminde Avis :-]