Min barndoms jul

6. december

Tirsdag 6. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Min barndoms jul : 6. december

Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den sjette i kalenderen, skal vi høre om juleaften i Salby i slutningen af 50'erne. Bodil Fischer fortæller:

Vi skal tilbage til slutningen af 1950 starten af 1960 – i Salby – ned af en markvej ved siden af lunden lå mit barndomshjem, en bondegård, hvor der både var ung pige i huset og karle på gården.
Selve juleaftensdag og juleaften står så tydelig stadig i min erindring. Juleaftensdag havde mor og den unge pige travlt i køkkenet, og der blev dækket op i spisestuen til julemiddagen – aftenen i forvejen havde mor og far pyntet træet, som jo selvfølgelig var en rødgran – som stod i ”mormors stue” og der blev sat vat i nøglehullet, så vi ikke kunne snyde os til at kigge.

Om eftermiddagen kørte vi til kirke - i Kerteminde Valgmenighedskirke – og jeg husker det som om at det altid var snevejr - kirken var stuvende fuld af mennesker denne dag, og der blev sunget og hilst på, og alle var glade, så stemningen var lagt til en hyggelig juleaften. Efter hjemkomst fra kirken gik mor og den unge pige i køkkenet – anden og gåsen havde stået på lavt blus i ovnen mens vi var i kirke – far kørte op i byen og hentede et par gamle enlige damer som ikke havde familie – de holdt altid jul hos os – så med fire børn, ung pige, altid en eller to karle – et par enlige damer fra byen og mormor – så var spisebordet fuldt.

Jeg husker at julemiddagen tog rigtig lang tid og vi børn ventede og ventede, endelig nåede vi til risalamanden – dengang var der kun en mandelgave, og det var altid spændende hvem der vandt den, jeg vandt aldrig, jeg var ikke så vild med risalamande.

Endelig var middagen ovre – mor tog ud af bordet og far gik op i ”mormors stue” for at tænde lysene på træet – stadig uden at vi havde set det – endelig blev alt lys slukket og døren blev åbnet, og se hvilket herligt syn – det skønneste juletræ stod der og lyste os i møde. Der blev sunget salmer som mor spillede til på klaveret og vi ventede og ventede på julemanden. Far skulle altid lige ned og kigge til grisene – som han i øvrigt gjorde hver aften, så det var der ikke noget mærkeligt i, men han var desværre altid nede i grisehuset når julemanden dukkede op – det synes vi børn var så ærgerligt, nogle gange bad vi ham vente lidt, for at han ikke skulle gå glip af julemandens besøg, men det endte altid med at han til sidst måtte gå – og selvfølgelig dukkede julemanden op lige efter han var gået.

Glædelig Jul!
Bodil Fischer

Følg med igen i morgen, hvor vi åbner lågen til den 7. december.


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 766



Powered by Kjerteminde Avis :-]