Min barndoms jul

5. december

Mandag 5. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Min barndoms jul : 5. december

Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den femte i kalenderen, skal vi høre om forventninger og traditioner. Palle Hansborg-Sørensen fortæller:

Jeg glæder mig i denne tid.........

Disse velkendte ord fra børnebogen Peters jul er printet ind i min erindring, når talen er om julen og de mange forventninger og traditioner.
Der er ikke meget andet i denne fortælling, som nutidens børn og unge kan genkende, selv ikke nu falder julesneen hvid kan med den største overbevisning i stemmen gøre indtryk. - Vi har jo nærmest forårstemperaturer.

Heldigvis er julen dog - midt i den mørkeste tid - en begivenhed, hvor vi gør meget for at fastholde traditioner, som vi nok alle har i så dejlig en erindring. Det var i skolen, hvor vi fra den første dag i december skulle åbne kalenderen. Der blev læst julehistorier, tændt lys i adventskransen, og der skulle laves julegaver til familien.

Hjemme blev der pyntet med kravlenisser, bagt vaniljekranse og klejner og lavet julekonfekt. Vi lavede også ønskesedler med de store drømme fra katalogerne, der også den gang kom ind ad
brevsprækken. De voksne havde ikke så mange fridage omkring julen, så det var hektisk med at købe ind og forberede juledagene.

Juletræet blev pyntet lillejuleaften, og gaverne blev lagt under træet. Hele juleaftensdag var fyldt med spænding. Ja, der var vel år, hvor man næsten ikke kunne sove om natten. Det var først og fremmest om gaverne, der nu lå fremme under træet, men også om de mange dejlige ting, der skete i juledagene.

Vi gik i kirke om eftermiddagen. Det husker jeg, at vores mor satte stor pris på, for hun blev hjemme, og fik lavet mad og de mange andre ting, der skulle være klar til den store aften. Julemaden var andesteg, men vi var en madglad familie, så der blev suppleret med flæskesteg, medister og så var der brunkartofler!

Desserten bestod af risengrød og der var mandelgave. Så kunne vi næsten ikke vente længere. Jeg tror, at de voksne nogle gange ventede med opvasken, indtil der var danset om juletræet og gaverne var delt ud.

Og der blev der danset om juletræet - og sunget mindst tre sange!
Julemanden, han kom naturligvis, og jeg har faktisk arvet hele dragten, med skæg og det hele fra min far, men det er naturligvis en hemmelighed!

Når gaverne var delt ud, sænkede roen sig, og vi børn var travlt optaget af at lege, spille eller læse, hvis der var en spændende bog blandt gaverne. De voksne gik i gang med opvasken og hyggede sig med deres gaver og ofte var der spil imellem gaverne, som familien kunne samles omkring - bl. a. husker jeg Matador.

Senere på aftenen skulle de voksne have kaffe med konfekt, her husker jer især havregrynskugler, som jeg flere gange var med til at lave.

Glædelig jul fra Palle Hannesborg-Sørensen

Følg med igen i morgen, hvor vi åbner lågen til den 6. december.


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 380



Powered by Kjerteminde Avis :-]