Min barndoms jul

2. december

Fredag 2. december 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Min barndoms jul : 2. december

Min barndoms jul er Kjerteminde Avis' julekalender. Den vil bestå af juleopskrifter og fortællinger fra julens gemmer. I dagens låge og altså den anden i kalenderen, skal vi høre om en krøllet jul. Karl Krølle fortæller:

Den go’e gamle Kjerteminde Avis, der nu ikke mere kommer på papir, men er blevet elektronisk, har spurgt mig, om jeg vil fortælle om min barndoms jul. Og det vil jeg da gerne, selv om det da godt nok er længe siden.

Jeg er jo født i 1934. Hvis jeg siger, at jeg er født lige før verdenskrigen – og spørgeren så siger, om det var første eller anden, så pander jeg selvfølgelig vedkommende en.

Jeg er født i Fraugde på et husmandssted, hvor min far dyrkede asparges og tobak, selv om dansk tobak jo ikke var den helt store nydelse, sagde man.
Desuden dyrkede han selvfølgelig korn til et par køer, nogle grise og en hest.

Desværre døde min far, da jeg var 3 år, så jeg husker jo kun begrænset fra Fraugdetiden, og lige hvordan julen var der sidst i trediverne.
Min mor valgte at sælge stedet i Fraugde – og fordi hun som ung pige havde været i huset hos sagfører Spies i Kerteminde, så fik hun sagførerhjælp af ham til at sælge husmandsstedet i Fraugde og købe Dosseringen 6, som hun ville starte et pensionat op i. (Som et lille kuriosum kan jeg nævne, at Dosseringen 6 i 1939 kostede 25.000kr).

Da min far døde, var min mor gravid, og hun fik min lillebror 11 dage efter min fars død.
Det kan man med rette kalde en barsk tid for en enlig kvinde med to små børn og nu et stort hus i Kerteminde.
Men det er jo fra den tid, at jeg kan huske julen.

Vores mor var rigtig god til at lave mad (derfor blev hun også en god pensionats-værtinde).
Når der skulle holdes jul på Dosseringen 6, var det som hos mange andre dengang, at det var de voksne i familien, moster Thora og moster Sine plus vores mor, der for lukkede døre pyntede det ret store grantræ. Og det var forbudt at se træet før den 24. dec. kl 18.00.

Nogle af de retter, jeg husker, var såkaldt klar suppe med kød- og melboller, andesteg med bl.a. kogte halve æbler med frugtgelé, brunede kartofler og rødkål. Desserten var ris à l’amande, citronfromage eller ”dinglerand” ( en frugtrand med syltede blommer og flødecreme i midten).

Min mor havde den aldrig brudte vane, at bage brunkager på min fødselsdag i november, (og hele livet igennem har jeg fået brunkager på min fødselsdag – osse nu!).
Til de voksnes kaffe var der som regel kransekagestykker og likør.
Formodentlig pga manglen af en far, fik vi faktisk ret store gaver.

Og så kan jeg slutte med to oplevelser:
1. Der var jo spænding omkring ris à l’amanden og mandelgaven. og jeg husker en jul… da havde min mor lavet små skåle med ris à l’amande, og det viste sig, at der var en mandel i hver skål, som vi så alle hemmeligt gemte på i mange minutter!

2. Af min moster Thora fik jeg en engelsk cykel med håndbremser engang. Det havde jeg aldrig prøvet før! Og da jeg prøvede den første gang, kørte jeg tværs over fortovet mod det fiskehus, der lå foran Dosseringen 6 og tog turen ned ad skråningen og landede på et hyttefad i havnen. Lidt forslået og med krøllet skærm!

P.S. Da jeg nu på mine gamle dage er blevet ateist, fordi religionerne stort set ikke laver andet end slås og slå ihjel…. er julen jo ikke lige ”min kop te”!

Men god jul til dem, der vil finde sig i det! Karl Krølle

Følg med igen i morgen, hvor vi åbner lågen til den 3. december.


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Eventyrernes konge
- 24. december
- 23. december
- 20. december
- 19. december
- 18. december
- 17. december
- 16. december
- 14. december
- 12.december
- 11. december
- 10. december
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 140



Powered by Kjerteminde Avis :-]