En uge kun med lokale råvarer

Mandag 26. september 2016 kl. 15:21

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

En uge kun med lokale råvarer
Madpakke kun med lokale råvarer Foto: Rasmus Hass-Madsen
Familien Hass-Madsen i Rynkeby tog imod P4's udfordring om at skulle leve af lokale råvarer i en hel uge - og det blev en sjov udfordring.

I en hel uge skulle Familien Hass-Madsen bestående af mor Heidi, far Rasmus, sønnen Oliver på 9 år og tvillingerne Hector og Trolle på snart 3 år leve af lokale råvarer. Dette med tre såkaldte wild cards om dagen til varer der ikke var lokale. Udfordringen hed, at råvarerne skulle være fra Fyn, men familien gav sig selv den yderligere udfordring at forsøge at finde lokal mad kun fra Kerteminde Kommune. - Det kan vi da sagtens, var familiens indgangsvinkel til det. Og trods udfordringen med mælk og mel, så lykkedes det faktisk familien at komme igennem ugen på lokale råvarer!

I dag var familien så hos P4 for at afrunde projektet. Heidi Hass-Madsen fortæller: - Den største udfordring var nok at skule have besøg af en journalist hver eneste dag mellem kl. 15 og kl. 19. - Vi har aldrig ryddet op så ofte før griner hun. Men at finde lokale råvarer var egentligt sjovere og også nemmere end vi havde troet.

Hente mælk hos en ko og slagte en høne
Når vi handler ind til dagligdagen i det lokale supermarked er det sjældent vi tænker over hvor råvarerne egentligt kommer fra, selvom vi jo godt ved det. Også for Famiien Hass-Madsen var der nogle aha-oplevelser:
- Vi fandt jo ud af at lokalområdet rummede mange flere varer end vi havde forventet, fortæller Heidi Hass-Madsen. - Det er jo ikke noget man ved, hvis ikke man er født og opvokset i området, og vi fik da også meget hjælp fra folk omkring os. Jeg er jo oprindeligt fra København, fortæller hun på klingende københavnsk. - Bl.a. havde en af naboerne hentet havvand, så vi selv kunne lave salt. Og så var det mest mærkelige jo nok for mig at hente mælk ude ved en ko!, griner hun. Familien havde også en oplevelse hvor de skulle ud og fange en høne, hugge hovedet af den og plukke den: - Vores ældste, Oliver, syntes jo det var helt fantastisk at overvære, vi andre var knap så imponerede, fortæller hun. Det skal tilføjes at familien ikke selv huggede hovedet af hønen.

Fredagsslikket blev i perioden til fredagsguf, for uden gelatine og sukker kom der ikke rigtigt noget slik ud af det. - I stedet lavede vi chips og kirsebæris, fortæller hun. - Slik var det sværeste. Børnene har heldigvis synes det var fint, og jeg tror ikke de to små har lagt mærke til overhovedet at maden har været en lidt større udfordring i ugens løb.

De lokale råvarer forbliver i kurven
Ugen med lokale råvarer er nu overstået, og familien Hass-Madsen er begyndt at bruge færdigproducerede produkter igen. - Det er noget af det der har taget længst tid at få lavet, fx gær. Familien fik også lavet deres eget mel, som de så bagte brød af. Noget der skal købes færdigt fremadrettet er leverpostej og spegepølse til madpakken. Det er nemlig svært at finde færdigproduceret mad hvor alle ingredienser er lokalt produceret.

Det er heller ingen hemmelighed, at det tager længere tid at handle ind lokalt end at handle i et supermarked, og når man er en travl børnefamilie på fem med både hund og kat skal tiden bruges rigtigt. Men det betyder ikke at familien lægger de lokale varer helt på hylden. - Vi tager helt sikkert noget af det med videre, fortæller Heidi Hass-Madsen. - Vi har bl.a. bestilt vores lokale julegås. Og kød generelt har været rigtig godt at hente lokalt. Det er ikke altid man ved hvor supermarkedets hakkede kød kommer fra, og smagen i det lokalt indkøbte kød, fx Urup Dam, har været fantastisk. Aldrig har vi fået så god osso buco!

Hvad wild cards'ene blev brugt til ligger hen i det uvisse - måske blev det til en hot-dog eller to på weekendens kræmmermarked i Langeskov.


RMJ

© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nyt legemiljø på vej til Rynkeby
- Traditionelt julemarked på Dalsbo
- En uge kun med lokale råvarer
- To verdener i Rynkeby
- Bål til de mindste
- Lange udsigter til fortov på Rynkeby Bygade
- Rynkeby Friskole med nyt image
- Lastbil i skolegården
- Byen, der ikke vil dø
- En snert af X-factor
- Æggejagt i Rynkeby
- Rynkeby vil gerne være det største landsbydistrikt
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 228



Powered by Kjerteminde Avis :-]