To verdener i Rynkeby

Lørdag 3. september 2016 kl. 14:15

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

To verdener i Rynkeby
Ænderne er på arbejde. De gnasker store dræbersnegle i sig med fornøjelse.

To verdener i Rynkeby
De små seje traktorer var først på banen her til morgen
Med ganske få kilometers mellemrum er der i denne weekend to store arrangementer I Rynkebys opland. De er så forskellige, at de næppe konkurrerer om publikum.

På Dalsgyden, lige uden for Rynkeby, er der gang i massive hestekræfter og høj musik, benzindunster, grill-os er en del af arrangementet Max Power 2016, Traktortræk. På Rynkeby Hestehave er der fokus på stressfrie zoner, blomster, dyr og økologi.

Max Power 2016 Traktortræk har holdt et års pause, men det er ottende gang, at arrangementet afholdes. Først på den 100 meter lange bane var en stribe havetraktorer og gardenpullers, der på deres små stærke maskiner trak den tunge slæde så langt som muligt. Slæden bliver gradvis tungere, og det er en kombination af maskinkraft og køreegenskaber, der afgør, hvor godt den enkelte deltager klarer sig.

Op ad dagen er de små seje maskiner afløst af store traktorer, der brøler ud ad banen. Støjniveauet er højt til traktortræk, og en del af publikum er da også udstyret med høreværn. Hvis det ikke lige er traktorerne, der stjæler lydbilledet, så gør countrymusikken og dansk top musikken sit for at forkæle publikums øregange.

Lyden af traktortrækket er også så høj, at den uden problemer når ud til et andet Rynkeby-arrangement i Rynkeby Hestehave få kilometer borte. Her har Westergaards Planteskole og Nørremadegaard inviteret til økologisk høstmarked, som led i et landsdækkende arrangement.

Publikum trisser rundt i den stille landlige idyl og beundrer planter og dyr, smager på nogle af de mange sunde produkter og hører om økologisk landbrug og plantedrift.

Bettine Westergaard fra Westergaards Planteskole fortæller fx. om nogle af alle de eksperimenter, hun og hendes mand Lars Westergaard er i gang med i tilknytning til planteskolen, hvor en fællesnævner er, at planterne meget gerne må give føde af den ene eller den anden art.

Et eksperiment handler fx om hassel, der som regel er at finde som vidtforgrenede buske. Lars Westergaard har fremavlet hasseltræer med en enkelt stamme og det betyder, at det er rentabelt at plukke hasselnødder med maskinkraft.

Som en særlig del af planteskolen driver parret en social-økologisk virksomhed, hvor mennesker, der er gået ned med stress, kan blive rehabiliteret.

– Vi har en aftale med Kerteminde Kommune om, at vi har fem personer ad gangen til rehabilitering, forklarer Bettina. – Meget ofte har vi gode resultater, hvor mennesker, der har været helt nede, kommer i gang med at fungere igen.

Midlerne til rehabiliteringen er meget enkle. I haven omkring ejendommen er der således indrettet haverum, hvor man kan geare ned i en hængekøje, hvis man har lyst til det. Et drivhus gør det ud for en stressfri zone, hvor roen og duften af sunde planter er manna for nerverne.

I haven opdagede Bettina og Lars for få år siden, at de ikke mere kunne erklære sig fri for dræbersnegle. De tog konsekvensen og opdrættede et andehold, der nu afpatruljerer haven og velvilligt gnasker store snegle i sig. – De skal bare have rigeligt med vand også til at skylle ned med, smiler Bettina.

Økolgisk Høstmarked fortsætter i morgen søndag melelm kl. 10 og 16.

Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Nyt legemiljø på vej til Rynkeby
- Traditionelt julemarked på Dalsbo
- En uge kun med lokale råvarer
- To verdener i Rynkeby
- Bål til de mindste
- Lange udsigter til fortov på Rynkeby Bygade
- Rynkeby Friskole med nyt image
- Lastbil i skolegården
- Byen, der ikke vil dø
- En snert af X-factor
- Æggejagt i Rynkeby
- Rynkeby vil gerne være det største landsbydistrikt
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 620



Powered by Kjerteminde Avis :-]