En rigtig ”holmer” fra Viby

Lørdag 30. april 2016 kl. 07:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

En rigtig ”holmer” fra Viby
En 80'er fest lagde måske grunden til en nye tradition i Viby Sogn Foto: RMJ

En rigtig ”holmer” fra Viby
Viby Mølle er vartegn for sognet og også for sogneforeningen, der ejer den gamle mølle.
Signe Gro Jørgensen er en vaskeægte ”holmer”. Som formand for Viby Sogneforening er hun med til at dyrke et af de store plusser ved Danmarks herligste halvø: Her kommer man hinanden ved.
Det var ikke et nervepirrende kampvalg, der afgjorde, at Signe Gro Jørgensen fik hvervet som formand i Viby Sogneforening. Nervepirrende var det måske, men så var det, fordi hun og Rikke Mohr Jørgensen slog kniv, saks, papir om formandsposten. Rikke vandt og Signe blev formand.

I første omgang var det måske knap så hårdt at røgte formandsposten, som Signe havde frygtet, men med tiden er der kommet flere aktiviteter på banen, og nu mener hun faktisk, at det ind imellem kan være lidt tidskrævende at være forkvinde.

– Men Rikke blev næstformand, og som gode naboer og venner har vi et godt samarbejde, siger Signe.

Formand og næstformand er også enige om, at det gerne må koste lidt at være medlem af sogneforeningen. – Men det har der ikke været stemning for på generalforsamlingen. Vi vil ellers gerne, at der er lidt penge at arbejde med i foreningen, forklarer Signe, der forestiller sig et årskontingent på fx 100 kroner for en husstand.

Der er 224 husstande i Viby Sogneforening. Foreningen omfatter Viby, Måle, Hersnap og en del mindre bebyggelser i hele det område, der var og er Viby Sogn.

Sug i maven
Signe er glad for at være, hvor hun er.

– Da jeg boede et andet sted gav det altid et lille sug i maven, når jeg kørte over Langebro i Kerteminde på vej væk.

– Jeg er født i Midskov, fortæller hun, og selv om jeg flyttede væk i en periode, har jeg altid ønsket mig tilbage til Hindsholm.

– Der er så dejlig højt til himlen herude, smiler hun. – Så har jeg det også sådan, at jeg ved, at hvis jeg får brug for hjælp, så kan jeg banke på hvilken som helst dør og møde folk, der er parate til at hjælpe mig. Vi passer på hinanden. Desuden er der en stor rummelighed og tolerance. Man har lov til at være den, man er.

Som formand i sogneforeningen har Signe lejlighed til at banke på mange døre. Det er fx tilfældet, når hun og andre borgere er rundt for at hverve folk til at engagere sig i arbejdet med en udviklingsplan, som Viby sammen med de andre landsbydistrikter på Hindsholm er ved at udarbejde. Det sker også, når hun og andre på foreningens vegne byder nytilflyttere velkommen i området.

Viby har fx modtaget en syrisk flygtningefamilie, og her har området i praksis vist sin store gæstfrihed.

– Folk har besøgt familien for at hjælpe. En har fx givet dem et læs brænde, og de har også fået planter til deres drivhus, så de måske kan blive lidt selvforsynende, fortæller Signe. – En af pædagogerne i børnehaven kører pigerne frem og tilbage. De har jo ingen transportmuligheder selv.

Årets gang i foreningen
I sin beskrivelse af de mange aktiviteter tager Signe Gro Jørgensen udgangspunkt i årets gang:

Affaldsindsamlingen er gennemført fornylig. Veje og pladser i området bliver afsøgt for affald, og forkvinden noterede sig i år, at der var mindre affald end vanligt. Måske er den årlige indsamling i sig selv med til at gøre mange opmærksomme på, at det er vigtigt at holde naturen fri for affald.

Næste arrangement er Skt. Hans Festen på sportspladsen ved forsamlingshuset. Her sørger sogneforeningen for en lokal taler.

På tegnebrættet er et ønske hos formand og næstformand i sogneforeningen om at genoplive en gammel tradition, hvor beboere i området mødes til en dyst på rundbold. Afhængigt af, hvem der møder op, kan det blive måske blive en kamp mellem Viby og Måle. Ellers danner man bare hold og har nogle sjove timer sammen med spillet.

Mølleåbning er fast punkt på programmet
Åbningen af Viby Mølle er en gammel fast tradition. Sognepræsten holder en uhøjtidelig andagt og sogneforeningen arrangerer et amerikansk lotteri , gerne med præmier der er sponsoreret af forretningerne i Kerteminde. Normalt deltager der 30-40 personer ved mølleåbningen.

Faktisk er Viby Mølle sogneforeningens ejendom, og det er derfor altid Signe eller Rikke, der byder velkommen til arrangementet.

I øjeblikket er møllen ikke køreklar. Den trænger til en overhaling og det er en opgave, der sandsynligvis løber op i millioner og derfor slet ikke passer til sogneforeningens slunkne kasse.

Normalt kører møllen ellers hver søndag sommeren over, og den er åben for besøgende. I år kommer den ikke til at køre, men interesserede er stadig velkomne til at kigge inden for på søndagene.

I 2015 var der en velbesøgt julestue, som formentlig bliver gentaget i år. Sogneforeningen byder på gløgg og æbleskiver og der er slikposer til børnene.

I 2015 blev der også arrangeret en 80’er fest gennem et samarbejde mellem bestyrelsen for forsamlingshuset og sogneforeningen. – Det blev en kæmpe succes, og en temafest vil blive en fast tradition, fortæller Signe.

I februar er der generalforsamling i sogneforeningen. Med den slutter et år og et nyt begynder.

Planer om nye aktiviteter
En aktivitet, der også kalder på gentagelse, er et loppemarked i forsamlingshuset. I 2015 var det en stor succes, og Signe ser det gerne gentaget.

Nyt vil måske i år være nogle fællesspisninger, igen i forsamlingshuset. Signe håber, at det kan blive aktuelt i august eller september. Andre landsbydistrikter har stor succes med at samle de lokale om en god middag så hvorfor ikke også i Viby?

Vi er meget opmærksomme på at skabe aktiviteter som også har appel til de lidt yngre, siger Signe Gro Jørgensen. – Det er jo dem, der er fremtiden og dem, der skal lære af de ældre og meget erfarne bestyrelsesmedlemmer. Hun konstaterer med tilfredshed, at der er en del aktive i foreningen, der er i 40’erne.

Succes med hjertestarter
En aktivitet, der har kostet en del kræfter, har været at skaffe en hjertestarter til området. Foreningen forsøgte længe selv at skaffede cirka 30.000 kroner, en sådan koster. Nu er det imidlertid endelig lykkedes takket være en donation fra Dansk Folkehjælp. Her ville man gerne hjælpe forudsat, at foreningen kunne sørge for 16 deltagere på et førstehjælpskursus. Det er lykkedes og hjertestarteren hænger nu på forsamlingshuset.

De penge, det var lykkedes at samle ind, skal nu bruges til at dække udgifterne ved at vedligeholde hjertestarteren, fortæller Signe.

Hjertestarteren var en lille sejr for sogneforeningen, og man fornemmer, at Signe er klar til nye udfordringer. Hun er parat til at gøre meget for sin ønskeplet på kloden.

- Det er det hele værd at være her igen, smiler hun og lader øjensynligt tankerne glide tilbage til de ti år hun var væk fra Hindsholm. – Ungerne er også glade for det, siger hun. – Når de tager på besøg i Odense og kommer tilbage, så siger de gerne, at det er dejligt at være her igen, og at de sagtens kan forstå, at jeg ville tilbage til Hindsholm.

– Busforbindelserne kunne bestemt være bedre, men det hjælper med teletaxi.

Bekymringer for skolen
En bekymring, som Signe deler med mange Hindsholmere i øjeblikket, er det papir, der lækkede fra en arbejdsgruppe under byrådet, hvor der blev luftet tanker om at fjerne overbygningen på Hindsholmskolen. – Det var ikke politikere, der stod bag de tanker, men nu bliver det spændende at høre, hvad politikerne siger, når det har været i Økonomiudvalget.

– Det vil betyde rigtig meget negativt for området, hvis børnene ikke kan tage overbygningen på grundskolen herude, siger Signe. – Jeg tror også, at det kan få mulige tilflyttere til at blive væk, og det er bestemt ikke det, vi har brug for.


Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Viby Sogneforening aflyser På tur med de lokale
- Viby kirkes tag skal udskiftes
- Traditionel Skt. Hans med Viby Sogneforening
- Viby Sogneforening åbner Viby Mølle
- Fuglene flyver i flok - når de er mange nok!
- Fuglene flyver i flok - når de er mange nok!
- Affaldsindsamling effektueret med succes
- After ski som temafest
- Fællesspisning blev en succes
- Foreninger klar med endnu en temafest
- Galleri pop-up i Måle
- Hindsholm har x-faktor
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 654



Powered by Kjerteminde Avis :-]