I Stubberup rubber de neglene

Lørdag 16. april 2016 kl. 08:00

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

I Stubberup rubber de neglene
Navnetrækket fortæller om dengang Holmens Hus skulle være for hele Hindsholm
I serien om de 12 landsbydistrikter i Kerteminde Kommune er vi nået til den nordligste del af Hindsholm. Her er en masse aktiviteter i regi af Stubberup Sogns Beboerforening.
Bente Kragebær har været formand for Stubberup Sogns Beboerforening så længe, at hun ikke selv kan huske, hvor mange år der egentlig er tale om - måske ti, gætter hun.

På den seneste generalforsamling i marts var hun ikke på valg, så hun fortsætter bare ufortrødent med sit formandshverv. Kjerteminde Avis møder Bente i Holmens Hus i Martofte, der er stedet for de fleste af beboerforeningens mange aktiviteter. Her er meget i gang for i Stubberup rupper de virkelig neglene.

Hindsholm nord
Stubberup Sogns Beboerforening dækker hele den nordlige del af Hindsholm, dvs beboelserne nord for Dalby. Den største koncentration af mennesker bor i Martofte, og det er da også herfra, de seks i bestyrelsen for beboerforeningen kommer. Andre små bysamfund er Nordskov, Bogensø og Langø.

Området har cirka 225 husstande. Bente kender ikke tallet præcist, for man bliver medlem i foreningen ved at tegne sig som enkeltperson, 50 kroner årligt for voksne, 25 kroner for børn under 14 år. I øjeblikket er der cirka 200 medlemmer.

I området er også et pænt antal virksomheder af forskellig slags. – Vi har en købmand i Martofte, en konservator, en privat dagpleje. Hindsholm Gårdbutik, Hindsholm Grisen og også Hindholm Lam, nævner Bente Kragebær.

Aktivitetscenter i Holmens Hus
Holmens Hus minder meget om en skole og det er naturligvis ikke tilfældigt. Skolen fungerede til for omkring 30 år siden, og da den blev nedlagt, blev der kort efter taget initiativ til beboerforeningen.

– Navnet Holmens Hus skyldes, at vi engang havde store drømme om at det skulle være et hus for hele Hindsholm, fortæller Bente Kragebær. – Sådan blev det ikke, men det er i hvert fald blevet et vigtigt aktivitetshus for os.

Vi sidder i et rum, der kan minde om et bibliotek på grund af den ene endevæg, der er tæt besat med velordnede bøger af alle slags.

– Det er et mini-bibliotek, hvor tanken er, at man låner bøger og også sætter nogle af sine egne, som man kan undvære, forklarer Bente Kragebær. – Det har bare aldrig fungeret helt efter hensigten.

Mini-biblioteket er efter formandens beskrivelse en af de få foreningsaktiviteter, der ikke fungerer så godt.

Mad for enhver smag
Et af de rum i bygningen, der stadig emmer af skole, er skolekøkkenet, der ser ud som om den sidste elev netop kunne have forladt lokalet. De mange gasblus står klar til brug, og de bliver faktisk flittigt brugt i løbet af året.

Vi har fire madhold, der arbejder her, fortæller Bente. – På det ene laver de gammeldags dansk mad. På et andet er det derimod fremmed mad, der står på menuen. Det hold tilberedte koreansk mad, da Jacob Dauerhøj var her med et oplæg om sin rejse til Soul i Korea. Det foregik i forbindelse med menighedsrådenes årlige påskefrokost.

Madholdene er en af de mange aktiviteter i foreningen. 5-6 gange bankospil er en anden. Her kan der nemt komme op mod et halvt hundrede mennesker, fortæller Bente Kragebær. Gevinsterne er gavekurve fra Brugsen i Kerteminde.

Foreningens billardklub holder til i kælderen på Holmens Hus. Her er 10-12 deltagere.

Ungdomsklubben er en stor succes med mange meget forskellige aktiviteter. – De ser film, arbejder med computer og laver alt muligt andet, fortæller Bente. I den seneste sæson havde klubben 32 medlemmer.

Julemarkedet er ved at være en fast tradition. I 2016 afholdes det i hvert fald for fjerde gang. Det står beboerforeningen for i samarbejde med gymnastikforeningen.

80 på hovedet
Endnu en tradition er gåturene, som man kalder det i Stubberup og omegn. I 2015 var omkring 80 personer med på en tur rundt om Fyns Hoved.

Endnu ligger destinationen for 2016 ikke helt fast, men turen foregår den 15. juni, hvor foreningen satser på højt solskin.

– Vi har også 3-4 fællesspisninger i løbet af året og en julefrokost, smiler Bente Kragebær.

– Og så har vi foredrag fra tid til anden. Sidst var der cirka 60 mennesker for at høre Peter Tams fortælle om sin families flugt i Nazityskland. – Det var utrolig spændende og medrivende, siger Bente Kragebær.

Lokalhistorisk Arkiv holder også til i Holmens Hus og er i øvrigt en del af beboerforeningen. Sidste år holdt de et meget velbesøgt åbent hus, hvor de blandt andet satte fokus på Hindsholm i besættelsesårene.

Stor opbakning
– Det virker bestemt, som om beboerne herude er meget glade for vores aktiviteter, og at de gerne bakker op, siger Bente.
– Der er altid folk, der gerne vil hjælpe. Det kræver bare, at man åbner munden.

Bente oplever, at der er et godt rykind af nye beboere i området.

– Vi tager altid ud for at byde velkommen med en blomst, en aktivitetskalender og et lille velkomstbrev, forklarer hun.

– I 2015 var jeg på 10 af den slags besøg. Vi bliver altid budt velkommen, og de nye er meget imødekommende.

En del af de nye beboere er yngre mennesker, typisk børnefamilier. Det er naturligvis positivt, men samtidig erkender Bente Kragebær, at netop de unge er lidt vanskelige at aktivere.

– Men det er der ikke noget at sige til, mener hun. – I de fleste tilfælde arbejder både far og mor, og når man bor herude, går der en del tid med at hente og bringe børnene.

– Vi vil naturligvis gerne være en forening også for de unge, siger Bente Kragebær. – Det kræver bare, at nogen af dem fortæller os, hvilke aktiviteter, de gerne vil have, at vi tager op.

De helt unge – teenagerne - er en af de grupper, som beboerforeningen gerne ville hjælpe, hvis det var muligt.
– Det er et kæmpe problem med transporten, siger Bente Kragebær. – Når de skal på ungdomsuddannelse, typisk inde i Odense, så er det noget af en rejse. Det er forholdsvis nemt at komme derind, men der er ingen forbindelser, der passer den anden vej.

Bente mener dog ikke, at der er unge, der opgiver ungdomsuddannelsen af den grund.

Mobilforbindelserne er ikke i top
En anden problemkilde er mobilforbindelserne og internettet. – I Martofte er det dog ok, siger Bente Kragebær. Internettet får vi gennem Martofte Antenneforening, og det er min oplevelse, at telefonforbindelserne er nogenlunde – dog afhængigt af, hvilket telefonselskab, men abonnere hos.

Som de andre Hindsholm-foreninger under landsbyrådet er Stubberup Sogns Beboerforening i gang med en udviklingsplan. De andre er lokalrådene i Viby, Mesinge, Dalby og Drigstrup.

Første skridt er at beskrive forholdene, som de er. Derefter kommer visionerne, men Bente Kragebær synes, det er for tidligt at lufte idéerne endnu.


Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Martofte Forsamlingshus fejrede 110 års jubilæum
- Lokalsamfundet bakker op om egnsmuseum
- Kom højt til vejrs i tårnet
- På tur med de lokale i Nordskov Enge
- Julemarked i Holmens Hus
- Mark & mad med manér
- To ud af tre Martofteborgere henter pakken i skuret
- Verdensmad på Holmens Hus
- Rundbold for børn i Martofte
- På tur med de lokale
- I Stubberup rubber de neglene
- Besættelsen i tilbageblik
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 411



Powered by Kjerteminde Avis :-]