Drigstrup Lokalråd står i starthullerne

Torsdag 11. februar 2016 kl. 18:48

Print venlig side!  Send artiklen til en ven!   Større tekst   Mindre tekst

Drigstrup Lokalråd står i starthullerne
Drigstrup har måske ikke samme miljø som i Viby eller Måle på Hindsholm, men landsby-look, det er der. Foto: Kj

Drigstrup Lokalråd står i starthullerne
Hist hvor vejen slår en bugt.... Foto: Kj
I november sidste år blev Drigstrup Lokalråd etableret. Endnu arbejder rådet på at finde sine ben i et levende landsbyliv, hvor lokalrådet vil lægge vægt på at støtte dette foreningsliv, der allerede lever og har det godt i Drigstrup.
Stig Danielsen er formand for Drigstrups nye lokalråd, der blev dannet på et møde i november 2015, hvor omkring 80 Drigstrup-borgere mødte op for at bakke op om den nye forening. Dermed fik Drigstrup sit lokalråd på linje med, hvad der er tilfældet i flere og flere af de 12 landsbydistrikter, der findes i Kerteminde Kommune.

En del af Hindsholm
Drigstrup er en lille landsby, der ligger mellem Kerteminde og Munkebo og på foden af Hindsholm. – Vi er på en måde portnerboligen for Hindsholm, siger Stig Danielsen, der er af den opfattelse at Drigstrup hører til Hindsholm og hverken til Munkebo eller Kerteminde.

Stig må vide det, for han er mere indfødt end de fleste. Han stammer egentlig fra Lille Viby, et lille boligområde vest for Kerteminde og en del af Drigstrup landsbydistrikt. Han er udlært hos den lokale tømrer i Drigstrup, i dag ansat på Kerteminde egnens Efterskole i Drigstrup som pedel, og han bor naturligvis selv i landsbyen.

Da han skal forklare, hvordan man finder ham på efterskolen siger han da også, at ”når du kommer fra byen, kører du bare ind ad den første indkørsel ved efterskolen”. ’Byen’, det er Drigstrup.

Langt væk og alligevel tæt på
Landevejen mellem Kerteminde og Munkebo ligger i gåafstand fra Drigstrup, så rent trafikalt er landsbybeboerne godt kørende, og det er ikke svært at komme ud i verden fra Drigstrup. Netop det faktum er da også et af de plusser, Stig Danielsen fremhæver, da han bliver spurgt om, hvorfor man bosætter sig i Drigstrup. – Du får landsbymiljøet og naturen samtidig med, at du er tæt på verden omkring.

Der er der faktisk en del tilflyttere til Drigstrup, der har haft blik for. I det nydannede lokalråd har Stig således fået følgeskab af fire tilflyttere. Man forstår på Stig, at det ikke skal komme dem til last, at de ikke er født på egnen. – Det er gode tilflyttere, der gerne vil være med til at opræge det sted, der er flyttet rtil, siger han.

De fire tilflyttere og Stig i lokalrådet dækker de fem områder, som Drigstrup Lokalråd omfatter. Det er Lille Viby, Over Kærby, Drigstrup, Bregnør og Lykkedamsvej. Som det ser ud nu repræsenterer hver af de fem i lokalrådet sit eget lille område, men det er ikke sikkert, at det skal fortsætte på den måde, hvis hvert område ikke kan stille med en repræsentant.

Ingen medlemmer endnu
Cirka 140 husstande er der i alt i Drigstrup-området. Endnu er lokalrådet så meget en nyskabelse, at der ikke er tegnet medlemskaber, så Stig ved ikke, hvor mange husstande, der vil bakke op om lokalrådet.

– Men noget af det vi planlægger er en lille folder, hvor vi fortæller om lokalrådet. Den vil vi blandt andet give til tilflyttere, når vi byder velkommen. En hjemmesiden er også på vej og en beskrivelse af Drigstrup er planlagt.

– Vi har måske ikke det landsbymiljø som de har i Viby ude på Hindsholm, men der er da et miljø i Drigstrup, vi gerne vil værne om, siger han. – Tilflyttere har øje for det, mens sådan en som mig nok mest lægger mærke til, når noget mangler eller bliver forandret. Men i fremtiden forventer jeg da, at lokalrådet bliver spurgt til råds af kommunen, hvis nogen vil bygge nyt eller på anden måde forandrer tingene i Drigstrup.

Bakker op om eksisterende aktiviteter
Store fælles aktiviteter er ikke på lokalrådets ønskeseddel umiddelbart. Det skyldes først og fremmest, at der allerede er en del aktiviteter som eksisterende foreninger står bag. Her vil lokalrådet bakke op frem for at forsøge at opfinde den dybe tallerken igen.

For eksempel står Foredragsforeningen bag en årlig revy. Sognegårdens bestyrelse arrangerer bankospil og en stor årlig fest, forklarer Stig Danielsen. – Sognegården er i det hele taget vigtig for Drigstrup. For et par år siden havde byrådet planer om at sælge sognegården for at spare penge. Vi fik Lars Ole Valsøe og Jesper Hempler herud og vi forklarede dem, at der faktisk er en masse aktiviteter i Sognegården. De blev overraskede over at høre, hvor meget der er tale om og spareforslaget blev taget af bordet i hvert fald i den omgang.

Efterskolen er endnu et plus for Drigstrup. Her har gymnastikforeningen fx fået rigtig gode forhold, hvor salen i Sognegården var lidt trang til de helt store udfoldelser.

Ellers mener Sig Danielsen ikke, at efterskolen er det helt store samlingspunkt for Drigstrup, og den er ikke den store fællesarbejdsplads for lokale, som den var engang.

Familiære forhold på efterskolen
–I gamle dage var det ret familiært omkring efterskolen. Alle kendte alle og mange boede i landsbyen. Lykkedamsvej i Drigstrup blev mere eller mindre bebygget af lærere fra efterskolen. I dag er Stig den eneste Drigstrup-borger, der er ansat på skolen. Lærerne kommer fra Odense og mange kommer langvejs fra.

Efterskolen er dog stadig en stor lokal virksomhed og set ud over landsbydistriktet ligger der faktisk en del mindre virksomheder - byggefirmaer og andet.

Drigstrup er med andre ord en levende landsby, helt i tråd med vision for Kerteminde Landsbyråd. Endnu mere levende bliver den sikkert, når lokalrådet for alvor kommer i gang.

– Jeg regner med at vi har fået sat tingene rigtigt i system hen over foråret, siger Stig. – Når der er gået et år indkalder vi til generalforsamling igen, og så må vi se at få tegnet nogle medlemskaber.


Kim Jørstad


© Copyright 2024 Kjerteminde Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kom til kirkegårdsvandring i Drigstrup
- Kendisser i Drigstrup til grin
- Planer om privatskole i Drigstrup
- Drigstrup Lokalråd står i starthullerne
- Varmesvigt lukker Drigstrup kirke
 - Toppen af siden
© Copyright 2024 Kjerteminde Avis

Online lige nu: 321



Powered by Kjerteminde Avis :-]